Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

4 Αυγ 2011

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΙΑ «ΤΑ ΣΚΑΛΑΡΙΑ» ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Η ΕΛΙΞ συνεργάζεται φέτος με το ερευνητικό κέντρο Άνδρου και το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής και με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου, υλοποιεί προγράμματα εθελοντικής εργασίας με στόχο την ανάδειξη και την αναβίωση της παράδοσης του τόπου καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της.

Από τις 4 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα επιμεληθούν τον καθαρισμό των παλαιών αγγειοπλαστείων της Άνδρου, δηλαδή των τοπικών μύλων, από τα διάφορα φερτά υλικά. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων θα γίνει μερική αναστήλωση και αποτύπωση των αγγειοπλαστείων, με σκοπό την μελέτη, την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Επίσης οι εθελοντές θα αναλάβουν την σήμανση των χώρων ώστε να καταστούν προσβάσιμοι και ελκυστικοί στους επισκέπτες.

Βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η αναβίωση-εξιστόρηση της παράδοσης του νησιού.
Έρευνες έδειξαν πως η εξέλιξη της αγγειοπλαστικής στην Άνδρο, τα τελευταία 100 χρόνια συμβάδισε με την εξέλιξη της κοινωνίας της Άνδρου. Εντοπίσθηκαν 80 διαφορετικά είδη αγγειοπλαστικής, κάνοντας της Άνδρο ένα πολύ πλούσιο τόπο για μελέτη και παρατήρηση της νεώτερης κεραμικής. Οι αγγειοπλάστες ως επί το πλείστον ήταν αγρότες και στα εργαστήριά αυτά πραγματοποιούσαν μερικές από τις πολλές λειτουργίες που υπήρχαν, και υπάρχουν, στο χώρο τους (όπως το πατητήρι, η κτηνοτροφία, οι καλλιέργειες κλπ.).
Από την μακρόχρονη εμπειρία μας γνωρίζουμε πως οι πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται με εθελοντές από πολλές χώρες, έχουν πολλαπλά οφέλη, τόσο στο επίπεδο της πραγματοποίησης ενός σημαντικού έργου για μια τοπική κοινωνία, όσο και στο επίπεδο της βαθύτερης γνωριμίας ατόμων από το εξωτερικό με την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και το πρόγραμμα επιχορηγούμενων φορέων.


Σχετικά με την ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας

Η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά από το 1987.
Βασικός στόχος της ΕΛΙΞ είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και την εξέλιξη του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά.
Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.
Για την πραγματοποίηση των δράσεων της η οργάνωση συνεργάζεται με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κρατικούς Φορείς, εταιρίες, Ιδρύματα καθώς και με τοπικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Η ΕΛΙΞ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Alliance of European Voluntary Service Organizations, του Conservation Volunteers Alliance, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Δικτύου Εθελοντισμός και Περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες στο www.elix.org.gr


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
Ντόρα Βουγιούκα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
e-mail: communication@elix.org.gr
τηλ.: 210 3825506
web: www.elix.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: