Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

23 Νοε 2011

Τριήμερο κινηματογραφικών προβολών στην Τήνο, 25, 26 & 27 Νοεμβρίου 2011, 9μ.μ

Ο Δήμος Τήνου και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη σε συνεργασία με το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταφέρουν στην Τήνο για πρώτη χρονιά, ταινίες που έκαναν πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Η Τήνος συμμετέχει στις «Περιφερειακές εκδηλώσεις» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά, μετά από πρόταση του Μουσείου Κώστα Τσόκλη, θέλοντας να πάρει μέρος στην “κινηματογραφική γιορτή” που ετοίμασε για φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και για να συμβάλει από τη μεριά του στην προώθηση της πρόσφατης ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής τέχνης στην Τήνο, παρουσιάζοντας τις κινηματογραφικές βραδιές που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου 2011, στις 9μ.μ.

Παράλληλα τα πρωινά της Παρασκευής και της Δευτέρας θα γίνουν ειδικές προβολές για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή των ταινιών που θα παρουσιαστούν το τριήμερο έγινε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανάλογα με τα δικαιώματα προβολής που εξασφάλισε από τους δημιουργούς τους. Το πρόγραμμα προβολής σχεδιάστηκε από εμάς, με άξονα τη διαλεκτική σχέση του περιεχομένου τους. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα προβληματισμού και αναζήτησης από την πλευρά των θεατών, για τα ερωτήματα που θα γεννηθούν στο τέλος του τριημέρου, σχετικά με το τι απασχολεί τους δημιουργούς που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, πως αυτό παρουσιάζεται μέσω της τέχνης τους αλλά και πως τελικά προσλαμβάνεται από τους θεατές σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδος και του κόσμου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ (είσοδος ελεύθερη)

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

9μ.μ. Αdalbert's Dream (Όνειρο του Άνταλμπερτ), του Ρουμάνου Γκαμπριέλ Ακίμ, διάρκεια 101 λεπτά. Μαύρη κωμωδία βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία που κοιτά επικριτικά το καθεστώς του Τσαουσέσκου. Η αναπαράσταση ενός εργατικού ατυχήματος σ’ ένα εργοστάσιο που θα προκαλέσει ένα πανομοιότυπο ατύχημα – την επέτειο της ίδρυσης του ρουμανικού κομμουνιστικού κόμματος και την επομένη της κατάκτησης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Στεάουα Βουκουρεστίου – μεταφέρεται στην οθόνη με την «παλαιομοδίτικη» τεχνολογία βίντεο.

Αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ
Ένας από τους σημαντικότερους τούρκους σκηνοθέτες της γενιάς του ’70 και ’80, που ανέπτυξαν μια κοινωνικο-ρεαλιστική παράδοση στον τούρκικο κινηματογράφο. 11μ.μ. Concience (Συνείδηση), έγχρωμο, διάρκεια 94 λεπτά (με ελληνικούς υπότιτλους)


Σάββατο 26 Νοεμβρίου
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

9μ.μ. Press (ΤΥΠΟΣ) του Σεντάτ Γιλμάζ, διάρκεια 100 λεπτά.
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της εφημερίδας «Özgür Gündem» («Ελεύθερη ατζέντα»), η μοναδική εφημερίδα που ήταν εκτός κατεστημένου και εναντίον της κυβέρνησης. Τη διάβαζαν σοσιαλιστές και η Αριστερά, καθώς και άνθρωποι που αναζητούσαν μια διαφορετική άποψη. Εκδόθηκε για ένα σύντομο διάστημα μόλις δύο ετών στο Ντιγιάρμπακιρ, την πόλη όπου οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικού στρατού υπήρξαν κατά τη δεκαετία του ’90 έντονες. Μέσα από τα μάτια ενός νεαρού - βοηθού στην εφημερίδα, παρακολουθούμε τον καθημερινό αγώνα των δημοσιογράφων για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου απέναντι σε ένα καταπιεστικό καθεστώς. Η ταινία έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία σε τουρκικά φεστιβάλ- ανάμεσά τους και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης γιατί υπερβαίνει την τοπική πραγματικότητα της εποχής για να μιλήσει για την ελευθερία του Τύπου, τις ευθύνες των δημοσιογράφων απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και την έννοια της αλήθειας – σε αντιπαράθεση μ’ εκείνη των ειδήσεων.

SWING PARTY με τους ATHENS SWING CATS. Την ομάδα που έφερε το Swing στην Αθήνα...


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

9μ.μ. Super Dimitrios (Σούπερ Δημήτριος) του Γιώργου Παπαϊωάννου, διάρκεια 109 λεπτά στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο κοινού "Fischer"

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

11μ.μ. Α Melina dos olhos grandes (Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια)
του Αλέξη Τσάφα (Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήρι), έγχρωμο, διάρκεια 85 λεπτά (με ελληνικούς υπότιτλους) ελληνική συμπαραγωή που έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και απέσπασε καλές κριτικές για την πολύ ωραία φωτογραφία.


Στο πλαίσιο του ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό: Το Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011,
10π.μ.– 1μ.μ.

Πληροφορίες στο τηλ.: 22830 51009, κα Χρυσάνθη Κουτσουράκη, mail: tinos@tsoclismuseum.gr

Περισσότερα ΕΔΩ

2 σχόλια:

ekfrasi είπε...

Πολύ καλή προσπάθεια. Είναι καλή ευκαιρία και για ταξίδι

En' Tino είπε...

Τι είπες τώρα....!!!
ΜΠΡΑΒΟ σε αυτούς που κατάφεραν κάτι τέτοιο...