Οι αμπελώνες της Τήνου, άνθρωποι και τοπία της Ελλάδας ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη με όχημα είκοσι μία εικόνες του φωτογράφου Γιώργου Βδοκάκη που εκτίθενται αυτή την περίοδο στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, το φωτογραφικό του project «Τ-oinos», που έχει ήδη ξεχωρίσει, αποσπώντας θετικά σχόλια τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
H αφετηρία του ταξιδιού των φωτογραφιών της Τήνου ήταν απρόβλεπτη. Μια απλή καταχώρηση σε ένα site από τον φωτογράφο τους Γιώργο Βδοκάκη και οι αμπελώνες της Τήνου βρέθηκαν να συγκινούν πολίτες όλου του κόσμου με τη λιτή κυκλαδίτικη ομορφιά τους. «Ελαβα ένα μήνυμα από μια κριτική επιτροπή με έδρα της τη Νέα Υόρκη που έλεγε ότι η συγκεκριμένη δουλειά μου είχε μόλις διακριθεί ως μία από τις καλύτερες της χρονιάς στην κατηγορία της», θυμάται ο φωτογράφος. «Αυτό είχε συμβεί απλά μέσα από το site behanse.network, που φιλοξενεί δουλειές διάφορων ειδικοτήτων. Από εκεί και πέρα, οι φωτογραφίες αυτές ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο».
Εχοντας πολυετή πείρα ο ίδιος στον χώρο των εκδόσεων και της διαφήμισης, όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο project ήταν ήδη πολύ ικανοποιημένος, καθώς συνδύαζε σε αυτό δύο μεγάλες αδυναμίες του, τη φωτογραφία και το κρασί. «Οι αμπελώνες βρίσκονται σε ένα πολύ ωραίο τοπίο στο χωριό Φαλατάδος ανάμεσα στους βώλακες -τις στρογγυλές πέτρες της Τήνου που θυμίζουν περίεργα μενίρ- και τις κατσίκες», εξηγεί. «Εκεί, ο οινοπαραγωγός Αλέξανδρος Αβατάγγελος έχει αμπελώνες και παράγει ένα εξαιρετικό ασύρτικο. Πέρσι το καλοκαίρι, λοιπόν, με κάλεσε στην Τήνο και μου ζήτησε να αποτυπώσω τι συμβαίνει στους αμπελώνες του με την προσωπική μου φωτογραφική ματιά».
Η συγκεκριμένη περιοχή της Τήνου έχει, άλλωστε, μια μακρά παράδοση στους αμπελώνες, αφού εκεί υπήρχαν για χρόνια αρχαίοι αμπελότοποι οι οποίοι έβγαζαν, όμως, μόνο ρακί. Σε λιγότερο από μία δεκαετία αυτό άλλαξε, καθώς Γάλλοι ειδικοί ανέλαβαν να δημιουργήσουν αυτούς τους αμπελώνες και να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους χωρικούς από τoν Φαλατάδο με πρωτοβουλία πάντα του οινοπαραγωγού. «Εκεί οι άνθρωποι έχουν τεράστια εκπαίδευση σε αυτό που κάνουν και αγαπούν πολύ τη δουλειά τους», σχολιάζει ο φωτογράφος. «Ολη τη μέρα δουλεύουν και το μεσημέρι κολατσίζουν πίνοντας από το κρασί που μόλις έβγαλαν. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση να τους βλέπεις να δουλεύουν», μας διηγείται ο Γιώργος Βδοκάκης από την προσωπική εμπειρία του στην Τήνο. «Αυτό, λοιπόν, που έχει για μένα αξία σε μια εικόνα είναι αυτό ακριβώς: Να μπορείς να φανταστείς τη μυρωδιά ενός τόπου, την αρχιτεκτονική του, την ανθρώπινη παρέμβαση, ακόμα και το κρασί του. Ενιωθα, λοιπόν, ότι στο συγκεκριμένο μέρος όλα τα στοιχεία του τοπίου συνέβαλαν θετικά -ο αέρας, η αύρα της θάλασσας, τα κατσίκια, η βλάστηση, οι άνθρωποι- με κάποιο μυστήριο τρόπο αλλά και καθοριστικό για τις φωτογραφίες μου».
Τα αμπέλια αυτά ευδοκίμησαν και στο εξωτερικό και η έκθεση «Τρία πλατωνικά βλέμματα», που ξεκίνησε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στις 5 Δεκεμβρίου ήδη γνωρίζει επιτυχία. «Αυτό που νομίζω ότι αγγίζει τον κόσμο σε αυτές τις φωτογραφίες είναι κυρίως το τοπίο. Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μια πιο τουριστική πλευρά της Ελλάδας και όταν ξανακοιτάμε τα ίδια πράγματα με άλλο μάτι, ανακαλύπτουμε έναν νέο κόσμο. Αυτό, λοιπόν, που φαντάζομαι ότι αρέσει τόσο στις εικόνες της Τήνου είναι το πρωτόγονο τοπίο της και τα διάφορα αρχέτυπα που ο κόσμος μπορεί να δει σε αυτές». ¦
• Οι φωτογραφίες της Τήνου συνοδεύονται και από άλλα έργα του φωτογράφου με κοινό παρανομαστή το ελληνικό στοιχείο. Στην έκθεση «Τρία πλατωνικά βλέμματα» φιλοξενούνται δύο ακόμα Ελληνες φωτογράφοι, ο Αναστάσιος Μέντης και ο Αλέξανδρος Γιαννάκης, και διαρκεί μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.
ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.ethnos.gr/
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου