Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

3 Φεβ 2012

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου επιστρέφουν στο σπίτι τους ...στη Μυτιλήνη (με ενδιάμεση στάση την Τήνο)

Μυτιλήνη

Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του καθολικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μυτιλήνης. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013. Το γεγονός ανοίγει τον δρόμο και για την οριστική επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, απ' όπου «έφυγαν» το 1990.

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό από τον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου, αποστολικό τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου και μητροπολίτη παντός Αιγαίου, Νικόλαο.

Η καθολική εκκλησία των Φραγκισκανών, χώρος λατρείας για τους καθολικούς πιστούς της Λέσβου, βρίσκεται στην οδό Ερμού και τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε έντονες φθορές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της. Ο θόλος όσο και τα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματά της έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, κυρίως από την υγρασία.

Αυτή η εικόνα σύντομα θα αρχίσει να αλλάζει. Εδώ και μία εβδομάδα, ειδικό συνεργείο της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης του ναού.

Παράλληλα με την έναρξη των εργασιών, υπάρχει η πιθανότητα μέσα στον Φεβρουάριο τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στη Μυτιλήνη.

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου που επί αιώνες φυλάσσονταν στη Μυτιλήνη, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και κατέληξαν στην Τήνο. Στόχος είναι να μεταφερθούν στη Χίο και να παραμείνουν εκεί έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες που πραγματοποιούνται στον καθολικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μυτιλήνης.


Από τη Ρώμη στη Μυτιλήνη, μέσω Χίου

Επί δύο ολόκληρους αιώνες τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής εκκλησίας στη Ρώμη, απ' όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή, πριν από δυο αιώνες.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009 έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του Παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, Ιερομονάχου Καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο και παραδόθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητά του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

«Το τμήμα αυτό των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου και το επίσημο έγγραφο» λέει ο κ. Νικόλαος «φυλάσσονται τώρα στην Αρχιεπισκοπή Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου και συγκεκριμένα στο νησί της Τήνου, αναμένοντας την αποπεράτωση της επισκευής του ενοριακού Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη για να επιστρέψουν και να επανατοποθετηθούν κάτω από την Ιερά Τράπεζα».

Όπως λέει ο κ. Νικόλαος «δεν θελήσαμε να τα μεταφέρουμε τώρα που ο ναός αντιμετωπίζει προβλήματα επισκευής για να μην υπάρξει έστω και η παραμικρή υπόνοια ότι επιλέξαμε την χρονική αυτή στιγμή για λόγους σκοπιμότητας και ότι τα Ιερά Λείψανα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υλικούς και άλλους σκοπούς που δεν συνάδουν με την ιερότητα, το σεβασμό και την ευλάβεια των πιστών προς τους Αγίους».

«Η επίσημη επιστροφή των ιερών λειψάνων θα γίνει με κάθε ιερότητα και λαμπρότητα που αρμόζει σε έναν Άγιο μάρτυρα της πίστεως» συμπληρώνει τονίζοντας πως «μοναδικός σκοπός μας είναι η ενίσχυση της πίστεως της μικρής ενοριακής κοινότητας των Καθολικών Χριστιανών της Μυτιλήνης και όσων Χριστιανών ξέρουν να τιμούν, σε Ανατολή και Δύση, τους κοινούς Αγίους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: