Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

16 Μαρ 2012

Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Giuseppe Gerola: Αρχαιολογικές διαδρομές από το Αιγαίο στη Ραβέννα»

Ο Παρθενώνας στις αρχές του 20ού αιώνα

Αφιερωμένη στον ιταλό μελετητή Giuseppe Gerola, που διατρέχοντας δύο αιώνες, από τον 19ο στον 20ό, και δύο χώρες, την πατρίδα του Ιταλία και την Ελλάδα κατέγραψε σπουδαία πολιτιστικά στοιχεία, κυρίως αρχαιολογικά, που ήταν και η ειδικότητά του είναι η έκθεση φωτογραφίας, που με τον τίτλο «Giuseppe Gerola: Αρχαιολογικές διαδρομές από το Αιγαίο στη Ραβέννα» διοργανώνεται στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας.

Πρόκειται για ανέκδοτες φωτογραφίες τις οποίες τράβηξε ο ίδιος καταγράφοντας εικόνες από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου τη Ρομάνια και το Τρεντίνο αλλά και ως την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βένετο. Ταυτόχρονα εξάλλου μέσα από αυτές αποκαλύπτεται και η ζωή του ίδιου του μελετητή (1877-1938).

Η αναδρομή αυτή στην προσωπική και επαγγελματική ιστορία του αρχαιολόγου αποτελεί ουσιαστικά ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό των αρχών του 20ου αιώνα. Η αγάπη του άλλωστε για το Βυζαντινό πολιτισμό αποδείχθηκε και με τις ανασκαφικές και ερευνητικές δραστηριότητές του στην Κρήτη (Γόρτυνα, Μητρόπολη) και στην Κω (Αγιος Γαβριήλ, Δυτικές Θέρμες).

Ο Gerola του είχε σπουδάσει ανθρωπιστικές επιστήμες στην Πάδοβα, τη Φλωρεντία, το Βερολίνο και το Φράιμπουργκ ενώ στην Κρήτη πήγε για πρώτη φορά στο διάστημα 1900-1902 προκειμένου να ασχοληθεί με τη συστηματική καταγραφή και μελέτη των βενετικών μνημειακών καταλοίπων στο νησί. Το 1912 εξάλλου πραγματοποίησε τη συστηματική καταγραφή των μεσαιωνικών μνημείων των Δωδεκανήσων ύστερα από ανάθεση του ιταλικού υπουργείου Παιδείας.

Η Χάλκη

Από τις κάθε φορά θέσεις του άλλωστε είτε ως διευθυντής μουσείων είτε ως έφορος αρχαιοτήτων ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αναστήλωση μνημείων στην Ελλάδα και την Ιταλία και τη συντήρηση αρχαιοτήτων, όπως τα περίφημα ψηφιδωτά των μνημείων της Ραβέννας. Οπως είναι επόμενο άλλωστε είχε και τεράστια βιβλιογραφική παραγωγή, που συνοδευόταν πάντοτε από μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, που χρησιμοποιούνταν ως πολύτιμα εργαλεία τεκμηρίωσης.


Που και Πότε
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 424132-3
Διάρκεια:14 Μαρτίου _ 20 Απριλίου

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=448363


Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Gerola (στα Ιταλικά) ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: