Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

24 Μαΐ 2012

Εκθεση για τον ποιητή της αρχιτεκτονικής Κυριάκο Κρόκο Από τις 25 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς).

 Ζωγραφική απεικόνιση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από τον Κυριάκο Κρόκο (www.archaiologia.gr)

Σε έναν αρχιτέκτονα που υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεότερης αρχιτεκτονικής αυτού του τόπου, τον Κυριάκο Κρόκο (1941-1998) είναι αφιερωμένη η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 25 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς).

Η έκθεση διατρέχει όλο το αρχιτεκτονικό και ζωγραφικό έργο του δημιουργού περιλαμβάνοντας πρωτότυπα σχέδια, σκίτσα και μακέτες από τις μελέτες, καθώς και φωτογραφίες από τα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν.

Ανάμεσά τους φυσικά το εμβληματικό για την πόλη της Θεσσαλονίκης Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η μελέτη για το οποίο παρουσιάστηκε στην ΙΙΙ Biennale «Αρχιτεκτονικής Δημοσίων Κτιρίων» στο κέντρο Pompidou (Παρίσι 1990) ενώ βραβεύτηκε και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως υπόδειγμα δημοσίου κτιρίου στην Ελλάδα (Αθήνα 2001).

Αλλα έργα του εξάλλου ήταν το θέατρο της Οδού Κυκλάδων, η κατοικία Βέττα στη Φιλοθέη, το ιδιωτικό Μουσείο Φασιανού στην Αθήνα, η κατοικία Ανδρεάδη στη Χαλκιδική _όλα δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά περιοδικά _ ενώ η μελέτη του για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είχε διακριθεί με έπαινο στον διεθνή διαγωνισμό του 1990.

Επίσης το φθινόπωρο του 1996 ο Κυριάκος Κρόκος είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην VI Βiennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας εκθέτοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά τα έργα του. Στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη μάλιστα περιλαμβάνονται και ορισμένα από τα εναπομείναντα στοιχεία αυτής της παρουσίασης (σοβάς, ξύλο και τσιμέντο) που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος για να αναδείξει την υλικότητα του έργου του.

Τέλος παρουσιάζεται και η ζωγραφική μέσω της οποίας ο Κρόκος παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο πολύ πριν υπηρετήσει την αρχιτεκτονική αλλά και κατά τη διάρκεια της πορείας του σ΄ αυτήν. Την έκθεση συνοδεύει ομώνυμη μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Κυριάκου Κρόκου (έκδοση του Μουσείου Μπενάκη), με επιμέλεια των Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, Ηλία Κωσταντόπουλου και Αλέκου Λεβίδη. Η διάρκεια της έκθεσης έχει ορισθεί ως τις 29 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: