Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

20 Αυγ 2013

Υπογράψτε για την αποτροπή εξόρυξης χρυσού στην Μήλο


Κι ενώ εμείς εδώ στην Τήνο παίζουμε με τα κουβαδάκια και τα σκαπτικούλια μας άλλοι παραδίπλα έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα.
Παραθέτουμε σύνδεσμο για την συλλογή υπογραφών κατά της εξόρυξης χρυσού στην Μήλο.

http://www.avaaz.org/en/petition/Save_Milos_Island_from_being_polluted_by_Gold_mining/?fbdm

και το κείμενο της ομάδας αντίστασης:

Σαν ανήσυχοι πολίτες από όλο τον κόσμο, ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση και τον Δήμαρχο της Μήλου να σταματήσουν όλες οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για τα έργα εξόρυξης χρυσού στη Μήλο. Τα βραχυπρόθεσμα έσοδα δεν θα πρέπει να μετρώνται με την ανεπανόρθωτη καταστροφή των φυσικών τοπίων και της αρχαιολογικής κληρονομιάς, την δηλητηρίαση των ανθρώπων και της φύσης.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ξεκινήσουν γεωλογικές έρευνες για το χρυσό θα βλάψει την φήμη και την δημοτικότητα της Μήλου ως τουριστικού προορισμού.

1. Η οικονομική κρίση και οι υψηλές τιμές του χρυσού έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αρχίσουν έργα εξόρυξης χρυσού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

2. Η εξόρυξη χρυσού και η επεξεργασία του, συνεπάγεται την καταστροφή των τοπίων, την διαταραχή της γης, την διάβρωση, την διατάραξη των οικοσυστημάτων, και ρύπανση που επηρεάζει την γη, το νερό, τα ζώα και τους ανθρώπους. Η εξόρυξη του χρυσού είναι επίσης υπεύθυνη για διάφορα προβλήματα υγείας.
3. Εταιρείες χρυσού προσπαθούν τώρα να αρχίσουν εντατικές γεωλογικές έρευνες στη Δυτική Μήλο, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να εξαχθεί πάνω από 1 δισ. δολάρια αξίας χρυσού.
4. Η Δυτική Μήλος έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής προτεραιότητας περιοχή Natura 2000 (GR4220020 Προφήτη Ηλία), αποτελεί υψηλή προτεραιότητα διατήρησης, λόγω της ενδημικής χλωρίδας και ερπετοπανίδας της.
5. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην εξόρυξη κατά του περιβάλλοντος, και με δεδομένη την αμφίσημη θέση του Δημάρχου, ένα κίνημα διαμαρτυρίας πρέπει να αναπτυχθεί για να σταματήσει το έργο πολιτικά στην αρχική του φάση. Η εμπειρία από τη Βόρεια Ελλάδα δείχνει ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να σταματήσουν τα έργα σε μεταγενέστερα στάδιά τους. Ως εκ τούτου, άμεση δράση για να σταματήσει το έργο απαιτείται τώρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στο: http://gandgmilos.pblogs.gr/
και στην http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=380551

Δεν υπάρχουν σχόλια: