Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

12 Μαρ 2014

Οριστική νίκη των πολιτών στον πόλεμο κατά των πολυεθνικών για τον έλεγχο των σπόρων


Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στρασβούργο, 11 Μαρτίου 2014

Οριστική νίκη των πολιτών στον πόλεμο κατά των πολυεθνικών για τον έλεγχο των σπόρων

Υπερψηφίστηκε σήμερα και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, για την απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επέβαλε συνθήκες καθολικού μονοπωλίου των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Με την υπερψήφιση αυτή η νομοθεσία απορρίπτεται από το Ευρωκοινοβούλιο και υποχρεώνεται στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την αποσύρει.

Ο Κρίτων Αρσένης ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας την παραίτηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μποργκ, καθώς ο συγκεκριμένος Επίτροπος είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την απροκάλυπτη πρόταση υπέρ των πολυεθνικών σπόρων, αλλά και για την απόρριψη της υποχρέωσης σήμανσης της μεταλλαγμένης γύρης στο μέλι, την έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. και τον μετριασμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών του καπνού.

Σημειώνεται ότι πριν το κατηγορηματικό «όχι» της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο μονοπώλιο των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων, προηγήθηκε η ομόφωνη καταψήφιση της νομοθεσίας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και η σχεδόν ομόφωνη από την Επιτροπή Γεωργίας. Στην ουσία, η συντριπτική πλειοψηφία των  Ευρωβουλευτών που υπερψήφισαν την τροπολογία του Κρίτωνα Αρσένη, «πάγωσαν» την προοπτική της άσκησης πλήρους κερδοσκοπικού ελέγχου της τροφής από τις πολυεθνικές, που θα υποχρέωνε έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους μόνο από αυτές.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:
«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη διατροφική ασφάλεια και την ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή. Αν δεν κερδίζαμε αυτήν την κρίσιμη μάχη, θα ήταν πρακτικά αδύνατο για έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν τους σπόρους τους.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2013 κατέθεσα την πρόταση απόρριψης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, δεν περίμενα ότι θα υπερψηφίζονταν σήμερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των  Ευρωβουλευτών. Οι νίκες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς όλων μας  αλλά και προϊόν της μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλεισαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή.

Κάλεσα τον Επίτροπο Υγείας κ. Μποργκ να παραιτηθεί καθώς δεν μπορώ να δεχθώ ως σύμπτωση την κατάθεση της απροκάλυπτης πρόταση υπέρ των πολυεθνικών σπόρων, αλλά και την απόρριψη της υποχρέωσης σήμανσης της μεταλλαγμένης γύρης στο μέλι, την έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. και τον μετριασμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών του καπνού, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από τον ίδιο Επίτροπο. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. »

Παρακολουθήστε εδώ την παρέμβαση στην Ολομέλεια: http://kritonarsenis.gr/multimedia/view/140311-plenary-seeds


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
•         Στις 6 Μαΐου 2013, μετά από πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DG SANCO) και στη συνάντηση των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ρυθμίζουν το εμπόριο σπόρων σε όλη την Ε.Ε., ψηφίζεται πρόταση εισαγωγής νέας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία από το 2016 κανείς δεν θα μπορεί να εμπορεύεται σπόρους στην Ε.Ε. που δεν είναι καταχωρημένοι σε εθνικούς καταλόγους.
•         Στις 12 Δεκεμβρίου 2013 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ζητεί την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ε.Κ.
•         Στις 18 Δεκεμβρίου 2013 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ζητεί την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος
•         Στις 30 Ιανουαρίου 2014 η τροπολογία υπερψηφίζεται ομόφωνα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ε.Κ..
•         Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 η τροπολογία υπερψηφίζεται σχεδόν ομόφωνα και από την Επιτροπή Γεωργίας του Ε.Κ.

Επικοινωνία: kriton.arsenis@europarl.europa.eu,
Γραφείο Βρυξελλών: 003222847873, Γραφείο Αθήνας: 210 3248779

2 σχόλια:

Τηθύς είπε...

Αν δεν κερδίζαμε αυτήν την κρίσιμη μάχη, θα ήταν πρακτικά αδύνατο για έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν τους σπόρους τους...(1)

Πώς να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την είδηση με γέλια ή με κλάματα ?

Από μια πρώτη άποψη φαίνεται εντελώς αστείο. Δηλαδή κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν θα μπορούμε να αναπαράγουμε τους φυσικούς σπόρους της γης, πράγμα που το ανθρώπινο είδος κάνει χιλιάδες χρόνια τώρα και που είναι βασική ανάγκη για την επιβίωση. Είναι σαν να μας πούνε μεθαύριο ότι θα απαγορευτεί να πίνουμε νερό εκτός από το εγκεκριμένο μπουκάλι που θα πωλείται νόμιμα στα σούπερ μάρκετ.


Εντάξει, δεν ξέρω αν με όλα τα υπόλοιπα που αντιμετωπίζουμε σαν πρόσωπα και σαν λαός (οικονομικά προβλήματα- κατάθλιψη- απόγνωση- αυτοκτονίες) είμαστε σε θέση να γελάσουμε με το παραπάνω ανέκδοτο.


Η άλλη περίπτωση είναι να πάρει κανείς στα σοβαρά αυτή την πληροφορία.

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι εξουσιαστές μας (που ξέρουν πολύ καλά να εκμεταλλεύονται την άγνοια το φόβο της ανθρώπινες αδυναμίες και το μικροαστικό κομπλεξισμό στον οποίο οι ίδιοι μας γαλουχούνε) πριν αρχίσουν να υλοποιούν το κάθε σχέδιο που μας πάει ολοταχώς προς ένα ολοκληρωτικό και απάνθρωπο καθεστώς, να μας προετοιμάζουν ψυχολογικά.

Οι τρόποι κάθε φορά ποικίλουν άλλα πάντα έχουν ένα κοινό σκοπό, να περάσουν αυτά που θέλουν όσο γίνεται ποιο αθόρυβα. Εξαιρετικό παράδειγμα τα υβρίδια που κατέκλυσαν τα χωράφια και τα μποστάνια μας από τα τέλη της δεκαετίας του 80'
Χωρίς κανένας να πάρει χαμπάρι τι κοσμογονική αλλαγή ήταν αυτή που έγινε μέσα σε λίγα χρόνια. Ποικιλίες που για αιώνες οι άνθρωποι αναπαρήγαγαν χάθηκαν οριστικά μέσα σε μια δεκαετία.

Στη συγκεκριμένη πάλι περίπτωση που βλέπουμε εδώ ακολουθείτε ένας άλλος τρόπος υποτίθεται ποιο «δημοκρατικός» έτσι ώστε να μην ήμαστε κι εμείς άμοιροι ευθυνών.
Υποτίθεται ότι μέσα από διαβούλευση και δημόσιες συζητήσεις των αρμοδίων θα καταλήξουμε στο αν θα εξακολουθούμε να αναπαράγουμε τους φυσικούς σπόρους ή όχι. Και μόνο το ότι τίθεται ένα τέτοιο ερώτημα το οποίο παίρνει και μια μικρή δημοσιότητα χωρίς να υπάρχει γενικευμένη αντίδραση από τη κοινωνία αυτό δείχνει ότι ο ολοκληρωτισμός δεν είναι κάτι το μακρινό άλλα κάτι που βρίσκεται εδώ μπροστά μας.

Τηθύς είπε...

...ουσιαστικά αυτό που μας λένε με δικά τους λόγια είναι αν θα επιλέξουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία για τη διατροφή μας ή θα εξαρτάτε η επιβίωση μας από μια πολυεθνική τύπου Monsanto.

Βεβαίως όλα αυτά για έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει μακριά από τη φύση σε ένα αστικό περιβάλλον είναι ψιλά γράμματα, έτσι πολύ ποιο εύκολα μπορεί να δεχθεί μια τέτοια πληροφορία. Εξάλλου στα αστικά περιβάλλοντα η επιβίωση είναι ολοκληρωτικά τεχνική και όχι φυσική.(2)

Πέρα από όλα αυτά Ειδήσεις σαν και την παραπάνω θα της βρούμε σε τίποτα οικολογικά ευαισθητοποιημένους ιστιότοπους ή αντιεξουσιαστικά blogs. Τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης της μάζας όπως τηλεοπτικά κανάλια ράδιο και μεγάλες εφημερίδες πότε δεν ασχολούνται με τόσο σοβαρά ζητήματα, και αν ασχοληθούν θα το κάνουν με τον ποιο ανώδυνο τρόπο μόνο και μόνο ώστε να πείσουν και τους ποιο δύσπιστους ότι τα μέσα αυτά είναι αντικειμενικά και τίποτε δεν αποκρύπτουν.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια παρατήρηση πολύ ουσιαστική νομίζω για το πώς αντιμετωπίζουμε ένα άρθρο σαν το παραπάνω άλλα και για τη κρίση που διανύουμε:

Λίγους μήνες μετά αφότου μπήκαμε στο μνημόνιο, άλλα και μέχρι σήμερα ακούω πάρα πολλούς να λένε ότι όλοι φταίξαμε για την κατάντια που έφτασε η χώρα . ήμασταν αναίσθητοι και μας ενδιέφεραν μόνο οι κραιπάλες και η καλή ζωή, τα ταξίδια τα μπουζούκια και ένα σωρό περιττά. Βλέπω από φίλους να μου τα λένε αυτά ως μετανοούσες αμαρτωλές (που χωρίς τον Ιησού να της συγχωρεί πέφτουν τελικά στη κατάθλιψη) έως και πολλούς σκεπτικιστές και διανοούμενους τύπου Στέλιος Ράμφος. Έχει γίνει πια μόδα όλοι να κρατάνε ένα μαστίγιο και να αυτόμαστιγώνονται . ξαφνικά όλοι υποτίθεται ότι ξαναβρίσκουμε της χαμένες μας αξίες. Ξαναγινόμαστε παρέες ξαναενδιαφερόμαστε για τα κοινά, για την οικογένεια για το συνάνθρωπο κ.α.

περιέργως όμως παρα αυτή τη μαζική αυτογνωσία και μετάνοια τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Γιατί ? Όλα τα παραπάνω απ ότι φαίνεται δεν είναι και πάλι πάρα μια επιδερμική μόδα της εποχής που όπου νάνε θα παρέλθει .

καθισμένοι στον καναπέ μας φοβισμένοι και μόνοι εξακολουθούμε να περιμένουμε το σωτήρα που θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, μόνο που η ζωή δεν είναι παραμύθι. Η απάθεια η απληστία και ο απέραντος εγωισμός μέσα στον οποίο μας εκπαίδευσε το οικονομικό καπιταλιστικό σύστημα είναι οι μόνιμες χειροπέδες που μας καθιστούν αδύναμους απέναντι στους εξουσιαστές μας. έτσι, σιγά σιγά εάν δεν αντιδράσουμε, όχι μόνο για τους σπόρους άλλα και για το νερό και για τον ίδιο τον αέρα που αναπνέουμε θα πρέπει να μας δίνουν άδεια οι εξουσιαστές μας.

τότε τι θα κάνουμε πάλι ? θα ξαναπεράσουμε στη μόδα της μετανοούσας αμαρτωλής?
Η ζωή είναι ένα δώρο που μας δίνεται μια φορά (3) και δια παντός. και εάν δεν μπορούμε να τη ζήσουμε σωστά τότε ας προσπαθήσουμε όπως έλεγε και ο μεγάλος μας ποιητής τουλάχιστον να μην την εξευτελίζουμε.


(1) http://alalazontatopia.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html
(2) http://yiannismakridakis.gr/?p=4291
(3) http://www.youtube.com/watch?v=KXcsoOxS428