Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

25 Απρ 2014

Έκθεση Ταπισερί «Ο Μεγάλος Μονόκερως» της Άρτεμις*, ΙΤΗΠ 26/4 – 21/6

... στησαμένη μέγαν ἱστὸν ἐνὶ μεγάροισιν ὕφαινε λεπτὸν καὶ περίμετρον (Οδύσσεια ω’, 129-130)

Τρανό αργαλειό στο ανώι της έστησε και κίνησε να υφάνει πανί μακρύ πολύ, ψιλόκλωστο (μετ. Καζαντζάκη)



Η υφαντική τέχνη, λησμονημένη σήμερα σε βιτρίνες λαογραφικών μουσείων, αναγεννιέται μέσα από την τεχνική και τη θεματική των έργων που η Άρτεμις δημιουργεί. Οι αρχαίοι μύθοι αναδύονται από τους χρωματισμούς του φωτός του Κυκλαδίτικου τοπίου, ενώ ο αργαλειός, το θεϊκό σύμφωνα με την παράδοση δώρο, γίνεται στα χέρια της εργαλείο διακοσμητικής τέχνης που κινείται ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο.

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί στο μέγαρό του μοναδικές ταπισερί που η καλλιτέχνης δημιούργησε αγναντεύοντας από το σπίτι της το Βρυόκαστρο της Τήνου και το Αιγαίο που απλώνεται κάτω από τα βράχια του. Χαρά διότι έργα της, που κοσμούν μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τήνο και τιμή διότι η καλλιτέχνης από το Λιχτενστάιν γίνεται με το έργο της πρέσβειρα προβολής της Τήνου ανά τον κόσμο.

Από 26 Απριλίου έως 13 Ιουλίου 2014, εκτίθενται στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού ταπισερί από το θεματικό κύκλο «Ο Μεγάλος Μονόκερως».

Από την Άρτεμη, θεά του κυνηγιού, προστάτης των εγκύων γυναικών και των γεννήσεων, είλξε το καλλιτεχνικό της όνομα η Anne Marie Demanet, μια τολμηρή και ζωντανή προσωπικότητα της σύγχρονης υφαντικής τέχνης.

Γεννημένη το 1941 στο Saint-Germain-en-Laye, κοντά στο Παρίσι, αυτοδίδακτη στην τέχνη της ταπισερί που από τη δεκαετία του 60 καλλιεργεί στο Λιχτενστάιν και στη συνέχεια στην Ελλάδα και το Κυκλαδονήσι της Τήνου, όπου τελικώς εγκαθιστά το 1992 το εργαστήριό της παράλληλα με εκείνο που δημιούργησε στο Schaan, (Liechtenstein). Εδώ, κυριευόμενη από το γαλάζιο του Αιγαίου και το φως που λούζει τα νησιά του, δημιουργεί έργα με θέμα τη Δήλο και για 8 χρόνια δουλεύει το θεματικό κύκλο Οδύσσεια, (1992-2000).

Η ενασχόληση της με τη σειρά «ο Μεγάλος Μονόκερως», ξεκινά το έτος 2000, όταν ολοκληρώνει το θεματικό κύκλο «Οδύσσεια». Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Αγγέλα Ταμβάκη «όλα ξεκίνησαν από ένα όνειρο, όπως συμβαίνει συχνά με τις ενστικτώδεις εμπνεύσεις της· η καλλιτέχνιδα άκουσε το τραγούδι των σειρήνων και ένιωσε άνετα σε ένα μυθικό σύμπαν όπου κατοικούσαν εκπληκτικά πλάσματα. Αυτή τη φορά η συνάντηση στο όνειρο ήταν με ένα από τα πιο περίεργα και ευγενή θρυλικά όντα: τον Μονόκερω, κατ’ εξοχήν σύμβολο της αγνότητας και αθωότητας.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 Απριλίου 2014, στις 20:00. Για το έργο της καλλιτέχνιδος θα μιλήσει η Πρέσβυς του Lichtenstein στην Ουάσιγκτον Claudia Fritsche και θα ακολουθήσει παρουσίαση των έργων και του τρόπου δημιουργίας τους από την ίδια την Άρτεμις.

Διάρκεια έκθεσης: 26/4 – 13/7/2014

Χώρος: Προθάλαμος 1ου ορόφου και Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων 2ου ορόφου.

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων Ι.ΤΗ.Π. (26/4 – 21/6):

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 9:00 - 15:00,
Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00 - 15:00 &18:00 – 20:00,
Σάββατο: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00

http://www.itip.gr/index1.asp?page=news&records=details&_p.id=356

Δεν υπάρχουν σχόλια: