Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

14 Μαΐ 2008

Το «περιβόλι»... 10 εθνικότητες καλλιεργούν μαζί στο Βερολίνο


Τόπο συνάντησης και δημιουργικής εργασίας για περίπου 10.000 αλλοδαπούς, ανάμεσά τους και πολλές εκατοντάδες Έλληνες, αποτελούν οι 120 «Διαπολιτισμικοί Κήποι» σε ολόκληρη στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα από τα παραδείγματα που αντιτάσσονται στις αρνητικές αναφορές σε περιπτώσεις αποτυχημένης κοινωνικής ενσωμάτωσης των ξένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της "Ντόιτσε Βέλε".

Μόνο στο Βερολίνο λειτουργούν 12 τέτοιοι κήποι. Ένας από αυτούς βρίσκεται στην συνοικία Neuk?lln και έχει ελληνικό όνομα: «Το Περιβόλι». Φορέας του κήπου το Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών «Το Σπίτι», και όπως αναφέρει η κοινωνική λειτουργός Πηγή Μουρμούρη ήταν φυσικό να του δοθεί ελληνικό όνομα, καθώς δημιουργήθηκε από Έλληνες συνταξιούχους.

Μαζί με τους Έλληνες, που αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική ομάδα, καλλιεργούν λουλούδια και λαχανικά συνολικά δέκα διαφορετικές εθνότητες-μεταξύ αυτών Τούρκοι, Κούρδοι, Ιταλοί, Πολωνοί, Σέρβοι, Βόσνιοι, Κροάτες, Ισπανοί. Η σύνθεση αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή: ο κήπος πρέπει να απεικονίζει την κοινωνική πραγματικότητα στη Γερμανία. Η πλειοψηφία αυτών που καλλιεργούν ή περνούν τη μέρα τους στον κήπο είναι μεσήλικες.

Το «Περιβόλι», επιφάνειας 3,5χλμ., απασχολεί 27 «κηπουρούς», και ο καθένας τους έχει στη διάθεσή του περίπου 10 τ.μ. όπου μπορεί να καλλιεργήσει, ό,τι λαχανικά και λουλούδια θέλει. Εάν υπολογίσει κανείς τις οικογένειες και τους φίλους των 27 «κηπουρών» τους τότε ο συνολικός αριθμός των ξένων και Γερμανών που έρχεται στις διάφορες εκδηλώσεις στον κήπο φτάνει τους 400. Στον κήπο γιορτάζονται Πάσχα, γενέθλια και διάφορες οικογενειακές γιορτές.

Η ιδέα των διαπολιτισμικών κήπων αφορά στην καθημερινότητα των ξένων στη Γερμανία και στοχεύει μέσω της κοινής ενασχόλησής τους με την καλλιέργεια όχι μόνον να γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά να ανακαλύπτουν και κοινές διατροφικές συνήθειες, πιθανόν κοινά ήθη και έθιμα και κυρίως προωθούν κοινούς στόχους. Και ασφαλώς δεν υπάρχουν μόνον αλλοδαποί κηπουροί, αλλά και Γερμανοί. Στο Γκέτινγκεν, για παράδειγμα, οι Γερμανοί κηπουροί παραδίνουν μαθήματα γερμανικής γλώσσας στους αλλοδαπούς κηπουρούς.

«Πρόκειται για συνειδητή επιλογή» λέει η συντονίστρια του Παγγερμανικού Δικτύου Διαπολιτισμικών Κήπων, Κρίστα Μίλερ: «Η συμμετοχή των Γερμανών είναι σημαντική, επειδή τα γερμανικά είναι η γλώσσα επικοινωνίας για όλους. Ο κήπος εξάλλου δεν δημιουργήθηκε σαν γκέτο για κάποια εξωτικά όντα, αλλά απεικονίζει μια κοινωνία της πολυμορφίας».

Πηγή: http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=4329

Δεν υπάρχουν σχόλια: