Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

28 Μαΐ 2008

Κινητικότητα για το στέγαστρο στο Ακρωτήρι


Επιτροπή μεταβαίνει για αυτοψία σήμερα στη Σαντορίνη
Κ άτι κινείται στο Ακρωτήρι ή μήπως φταίει το... καλοκαίρι; Διότι ως γνωστόν αυτή την εποχή γίνονται οι περισσότερες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου της Θήρας παραμένει κλειστός για τρίτο χρόνο μετά την πτώση ενός τμήματος του υπό κατασκευήν στεγάστρου, ενώ εργασίες για την αποκατάστασή του δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Σήμερα λοιπόν επισκέπτεται το Ακρωτήρι επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της κατασκευάστριας εταιρείας (J&Ρ-Αβαξ) προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία για την υπάρχουσα κατάσταση. Σημειώνεται όμως ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε τίποτε από το 2005. Δυστυχώς το στέγαστρο δεν αποκαταστάθηκε μόνο του. Πόσο μάλλον που τελικώς έχει αποφασισθεί να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου.

Ως τότε ας επισημανθούν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη ως προς τα αίτια του δυστυχήματος, γεγονός ανεπίτρεπτο ασφαλώς. Και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από κάποιον επίσημο φορέα η πρόταση-μελέτη για την άρση του προβλήματος, παρ΄ ότι ανεπισήμως είναι γνωστό πλέον ότι το χωροδικτύωμα του στεγάστρου θα πρέπει να ξηλωθεί ολόκληρο- και όχι μόνο το συγκεκριμένο τμήμα που έπεσε- και να κατασκευασθεί από την αρχή.

Πρόοδος πάντως έχει σημειωθεί στο γεγονός ότι η βρετανική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τη σχετική μελέτη την έχει καταθέσει στην Πολεοδομία της Σύρου. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό καθώς τον πρώτο λόγο έχει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο η εν λόγω μελέτη δεν έχει φθάσει ακόμη. Και αυτό το σκέλος πρόκειται να διερευνήσει η επιστημονική ομάδα που βρίσκεται σήμερα στη Θήρα συγκροτούμενη από τον πρόεδρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο, τον ανασκαφέα του Ακρωτηρίου κ. Χρήστο Ντούμα, τον αρχιτέκτονα του βιοκλιματικού στεγάστρου του Ακρωτηρίου κ. Νίκο Φιντικάκη, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων κ. Νίκο Λιβιεράτο και τον εκπρόσωπο της J&Ρ κ. Τεύκτρο Χαρμαντά. Αντιλαμβάνεται πάντως κανείς ότι για καιρό ακόμη το Ακρωτήρι θα είναι κλειστό. Διότι μετά το πέρας και των διαδικαστικών ζητημάτων- τα οποία δεν έχουν αρχίσει καν- η κατασκευάστρια εταιρεία θα χρειασθεί άλλο ένα έτος για να διεκπεραιώσει το έργο.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080528&nid=8657660&sn=&spid=

Δεν υπάρχουν σχόλια: