Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

28 Μαΐ 2008

The Greeks


Στις 29 Μαΐου 2008 εγκαινιάζεται στο Canadian Museum of Civilization στο Gatineau του Quebec, η έκθεση The Greeks.

Η έκθεση περιλαμβάνει 194 σπάνια έργα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, που αναδεικνύουν την αδιάσπαστη συνέχεια και συνοχή του ελληνισμού από τα βάθη της προϊστορίας ως τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, από τη ρωμαϊκή περίοδο ως το τέλος της βυζαντινής εποχής, και από τους αιώνες της ξενοκρατίας ως την επαναστατική αφύπνιση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαζί με την διαδρομή της ελληνικής τέχνης και τις ιστορικές περιπέτειες της Ελλάδας, όπως τις εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά έργα οκτώ σχεδόν χιλιετιών.

Η ίδια έκθεση, με ελαφρές παραλλαγές και διαφορετικό τίτλο, παρουσιάστηκε στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του 2005-2006, και πρόσφατα στη Λισαβόνα, όπου παρέμεινε το διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου 2007 έως 6 Ιανουαρίου 2008.

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη αναμένεται με ενθουσιασμό από τον ελληνισμό του Καναδά, ένα από τα πιο δυναμικά και πολυπληθή σώματα της ελληνικής διασποράς. Ως εκδήλωση αδελφικής αγάπης τόσο προς τους ομογενείς όσο και προς τους Καναδούς συμπολίτες τους, η έκθεση προσφέρει μια συμπυκνωμένη εικόνα του πλούτου της ελληνικής τέχνης και ιστορίας.

Μαρτυρεί τις προσπάθειες που καταβάλλει το Μουσείο Μπενάκη για τη διεθνοποίηση των πολιτιστικών αγαθών, καθώς και τη βούληση του να αναμεταδώσει, όχι μόνο μέσα στη χώρα του, αλλά και στο εξωτερικό, τα μηνύματα των επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού.

Με τον τρόπο αυτό το Μουσείο Μπενάκη συμβάλλει στην πολιτισμική προσέγγιση της Ελλάδας με τον Καναδά και ισχυροποιεί τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί τους στόχους των δύο συνεργαζόμενων μουσειακών οργανισμών που θεωρούν ότι η ιστορία, η τέχνη και ο πολιτισμός διευρύνουν τους διαύλους της επικοινωνίας και της συνεννόησης.

Το σκεπτικό που διέπει την έκθεση καθώς και η επιλογή του πολύτιμου υλικού της οφείλονται στον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά, ο οποίος ολοκλήρωσε την προετοιμασία της με τη βοήθεια συνεργατών του, της Μυρτώς Καούκη και του Σταύρου Βλίζου.

Τη συντήρηση των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση ανέλαβε το προσωπικό των Τμημάτων Συντήρησης του Μουσείου. Την έκθεση θα πλαισιώσουν πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Canadian Museum of Civilization.

Infos: THE GREEKS
ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
29 MΑΪΟΥ – 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Πηγή: http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: