Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

23 Ιουν 2008

1η γιορτή τσαγιού στη Βρύναινα


Η Βρύναινα και ο 'Αγιος Ιωάννης, δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σούρπης παράγουν ετησίως περισσότερο από το 80% της Ελληνικής παραγωγής τσαγιού. Έτσι, η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει αφενός τη μοναδικότητα αυτή και αφετέρου να διαφημίσει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Βρύναινας και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ομιλίες για το τσάι, προβολή οπτικού υλικού, ομιλίες για την ιστορία της Βρύναινας και το βουνού της Όθρυος, έκθεση τοπικών προϊόντων (τσάι, ρίγανη, αρωματικά φυτά, μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ), μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τοπικά συγκροτήματα, έκθεση φωτογραφίας. Στους επισκέπτες θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα καθώς και τσάι ενώ θα υπάρχουν και τρεις παιδαγωγικές γωνιές, η μια με αθλητικές δραστηριότητες, η δεύτερη με εικαστικά και η τρίτη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παιχνίδια γνώσεων σχετικά με το τσάι και την ιστορία της περιοχής. Την διοργάνωση έχει αναλάβει ο Δήμος Σούρπης και οργανωτική επιτροπή των κατοίκων της Βρύναινας.

Ο Δήμος Σούρπης βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Μαγνησία, έχει έδρα του τη Σούρπη η οποία απέχει μόλις 1km από την ΠΑΘΕ (Εθνική Οδό). Απέχει 271km από την Αθήνα (περίπου 2 ώρες οδικώς) και ο πληθυσμός του δήμου σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είναι 4314 κάτοικοι. Στην Βρύναινα, δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σούρπης εκτρέφονται βοοειδή και αιγοπρόβατα με βιολογικές μεθόδους ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή τσαγιού, αρωματικών φυτών (ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα κ.α.), μελιού. Πλησίον της Βρύναινας υπάρχουν δύο Ιερές Μονές της Παναγίας Ξενιάς (μια ανδρώα και μια γυναικεία) οι οποίες χρονολογούνται από τον 11ο μ.Χ. αιώνα και προσελκύουν πλήθος πιστών.

Η Βρύναινα βρίσκεται στην οροσειρά της Όθρυος, γνωστή και ως βουνό των Τιτάνων. Στο βουνό αυτό μετά την τιτανομαχία ο Δίας ανέθεσε στην νύμφη Οθρυΐδα (Οθρηΐδα) τη βοσκή των κοπαδιών του που αποτελούνταν από βόδια. Έτσι το βουνό πήρε το όνομά του απ’ τη νύμφη. Η Βρύναινα υδροδοτείται με άριστης ποιότητας νερό το οποίο πηγάζει από τις πηγές της Αρνόβρυσης, όπου είναι και η αρχή του χειμάρρου Σαλαμπριά. Χαμηλότερα των πηγών βρίσκεται το φαράγγι Μαυρομάτι όπου στην αρχή του κατασκευάζεται φράγμα για την υδροδότηση των υπόλοιπων οικισμών του Δήμου Σούρπης καθώς και του Δήμου Πτελεού. Το φαράγγι είναι ένα απείρου φυσικού κάλλους μνημείο και τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των extreme sport (ακραίων αθλημάτων) πολλοί, όχι μόνο Έλληνες, αλλά και ευρωπαίοι έρχονται για να κάνουν την καταρρίχησή του καθώς και κανόε καγιάκ. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά πέτρινα γεφύρια καθώς και υπόγειες σπηλιές, γνωστότερες από τις οποίες είναι η «Νεροσπηλιά» και το «Τετράστομο».

Πηγή: www.agrotypos.gr
Πληροφορίες για τις φυτείες τσαγιού στο http://www.mylona.gr/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: