Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

6 Ιουν 2008

Στη Βουλή ο δωδεκάλογος για "άλλα νησιά"

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του www.kykladesnews.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Ο δωδεκάλογος για «άλλα νησιά» έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από οικολογικές οργανώσεις και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι εύχονται οι προτάσεις μας να φτάσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο και να υλοποιηθούν άμεσα. Εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων (WWF, GREENPEACE, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Αρχιπέλαγος, Εταιρία Ανακύκλωσης κ.α) με τους οποίους μιλήσαμε, τόνισαν τη σπουδαιότητα προστασίας του νησιωτικού περιβάλλοντος και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα και με σχέδιο που θα έχει βάθος χρόνου.

Την προσπάθεια μας, μεταξύ των άλλων στηρίζουν: οι ακαδημαϊκοί Παναγιώτης Τέτσης και Δημήτρης Μυταράς, ο πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, οι πανεπιστημιακοί Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ευθύμιος Λέκκας, Μαργαρίτα Αριανούτσου, Σπύρος Παυλίδης, Κώστας Συνολάκης, Γιώργος Στουρνάρας, ο Μανώλης Γλέζος, οι ζωγράφοι Αλέκος Φασιανός, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Χάρος, Ειρήνη Κανά, Μίλτος Παντελιάς, Αχιλλέας Δρούγκας, Μιχάλης Μακρουλάκης, η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, οι καλλιτέχνες: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Αριέττα Μουτούση, Κατερίνα Λέχου, και πολλοί δημοσιογράφοι που αγαπούν τα νησιά μας.

Ο ακαδημαϊκός Χ. Ζερεφός αναφέρει: «Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει όχι μόνο στη συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων αλλά και στην αποσταθεροποίηση του κύκλου του ύδατος παγκόσμια. Δεδομένου ότι από όλο το διαθέσιμο ύδωρ στον πλανήτη μόνον το 0,3% είναι πόσιμο, η διατάραξη του υδρολογικού κύκλου αποτελεί πράγματι το μείζον πρόβλημα του εξελισσόμενου ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατηρούμενη υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα συνδέεται με το φαινόμενο αυτό».

Ο καθηγητής Υδρογεωλογίας-Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει συντελέσει να ανατραπεί η φυσική ισορροπία του εδάφους. «Από τη στιγμή που τα αυτοφυή φυτά εκχερσώνονται, τα εδάφη που ποτίζονται από τη βροχή απειλούνται από τη διαβρωτική δράση του νερού, του αέρα και της υγρασίας. Σε συνθήκες ανεπαρκούς στραγγίσεως του εδάφους, συνηθισμένης σε πολλές άνυδρες περιοχές, η συσσώρευση αλάτων στο έδαφος αποτελεί μια πρόσθετη απειλή.
Εκτιμάται ότι το 15% των γεωργικών εδαφών έχει επηρεαστεί άμεσα από μεγάλη συγκέντρωση υδατοδιαλυτών αλάτων. Σε ανάλογα αποτελέσματα οδηγεί και η καταχρηστική άρδευση, καθώς τα εδάφη αποπλύνονται και τα θρεπτικά συστατικά απομακρύνονται.
Επίσης, η παρατεταμένη χρήση βαρέων γεωργικών ή άλλων μηχανημάτων, προκαλεί συμπύκνωση του εδάφους, ενώ η χημική πλευρά είναι εξίσου σοβαρή. Τέτοια είναι η περίπτωση συσσωρεύσεως τοξικών ουσιών, όπως βαρέων μετάλλων, παρασιτοκτόνων και βιομηχανικών αποβλήτων».

Δωδεκάλογος δράσεων:

1. Να ανακηρυχθούν προστατευόμενοι βιότοποι.
2. Να απαγορευθεί η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
3. Να απαγορευθεί η ελεύθερη βοσκή των αιγοπροβάτων.
4. Να απαγορευθεί οριστικά το κυνήγι.
5. Να δοθούν κίνητρα για βιολογικές καλλιέργειες.
6. Να προωθηθούν κατά προτεραιότητα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
7. Να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση των υδάτων.
8. Να εκλείψει η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη.
9. Να ενισχυθεί η πυρασφάλεια.
10. Να αντιμετωπιστεί, κατά προτεραιότητα, η διαχείριση των λυμάτων και των απορριμμάτων.
11. Να λυθεί το πρόβλημα της επικοινωνίας με την ενδοχώρα και την ενδοεπικοινωνία.
12. Να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και του internet.

1 σχόλιο:

αμμοδύτης είπε...

να, βλέπεις, και εδώ μπέρδεμα. Ψάξε για τα κίνητρα πίσω από κάθε άτομο. Μερικοί ειλικρινεις καλοπροαίρετοι, μερικοί που κάνουν για δουλεια το εμπόριο «πολιτισμού», μερικα σταλινικά κατάλοιπα, που πιστέυουν οτι αυτοί ξέρουν τι είναι καλό για μένα, μερικοί που δεν θέλουν ηλεκτρικο ρεύμα στις σπίτι τους ΚΑΘΕ βράδυ 9-11 (ΑΠΕ δεν ζητάνε).

Να προσθέσω και εγώ στα αιτήματα:

Να υπάρχει ειρήνη στη γη
Να καταργηθεί η φτώχεια
Να καταργηθούν οι ασθένειες
Δωρεάν παιδεία
Δουλειά για όλους
Να βρέχει 11-3 την νύχτα να λάμπει ο ήλιος την ημέρα.

Αυτή η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη...την ζητούν οι έχοντες μονοκατοικίες και δεν θέλουν γείτονες. Και εγώ μαζί σας παιδιά!