Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Ιουν 2008

Ό,τι μας απέμεινε


Έκθεση Φασιανού για τα καμένα στην Ηλεία

Τα καμένα του περσινού καλοκαιριού στην Ηλεία είναι το θέμα που αποτυπώνει στη νέα του δουλειά ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός στη γκαλερί «Πότνια Θηρών», (Ζαΐμη 7, Εξάρχεια). Τίτλος της ατομικής έκθεσης : «Ό, τι μας απέμεινε».

Ο μεγάλος ζωγράφος περιγράφει τοπία της φωτιάς από παραθαλάσσια μέρη, αλλά και επιβεβαρυμένες περιοχές στο όνομα της ανάπτυξης.
Συρμάτινες περιφράξεις, διαφημιστικές πινακίδες, στύλοι της ΔΕΗ, κακοτράχαλα δρομάκια, κτηνοτροφικά μονοπάτια, γυμνοί από βλάστηση βράχοι, δίνουν μια «χαρτογραφημένη πνευματικότητα», χάρις στη ματιά του Φασιανού.

«Η συμβολική τους χρήση, και όχι τα ίδια τα στοιχεία , αποτελούν μια καινοφανή πρακτική στην τέχνη του Φασιανού, ο οποίος παρουσιάζει αυτή τη φορά μια σειρά έργων με απουσία ανθρώπινων μορφών» σημειώνει ο μελετητής Κωνσταντίνος Τζαμιώτης.

Φυσικά δεν λείπουν όλα εκείνα τα γνωρίσματα που τον καθιστούν αναγνωρίσιμο, όπως είναι η τα «ζουμερά» σώματα, η ελληνική χλωρίδα, οι αποχρώσεις της θάλασσας, τα ψαροκάικα, τα μεγάλα πλοία.

«Το μόνο που μοιάζει να οδηγεί το Φασιανό – επισημαίνει Ο Κ. Τζαμιώτης- είναι η ανεπιτήδευτη εμπιστοσύνη στη ζωή και τα ίχνη της, όπως αυτά αποτυπώνονται στο φυσικό τοπίο. Οι συνθέσεις του δεν αποτελούν στιγμές, αλλά ενότητες γεμάτες από το νόημα μιας προαιώνιας συνύπαρξης».

Στην έκθεση υπάρχουν τα σκηνικά για τη παράσταση «Ο παράλογος αναρχικός κύριος Ιονέσκο» σε σκηνοθεσία Μαριέτας Ριάλδη, το 1977 καθώς και επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του ίδιου του ζωγράφου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Πηγή: www.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: