Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

9 Ιουν 2008

Πόσιμο νερό...από καυσαέρια στην Αμοργό!


Το διοξείδιο του άνθρακα από την καμινάδα της ΔΕΗ θα διοχετεύεται σε ειδικές συσκευές και το αλμυρό νερό θα αναμειγνύεται με αμμωνία και θα ρίχνεται επίσης στις ίδιες συσκευές. Οι χημικές αντιδράσεις κάνουν το διοξείδιο του άνθρακα να διαχωρίζει το αλάτι από το νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγεται αφαλατωμένο νερό και διττανθρακικό νάτριο, το οποίο όταν θερμανθεί μετατρέπεται σε προϊόντα σόδας.

«Η τεχνολογία της ΕnΡro μειώνει τις εκπομπές του CΟ2 περισσότερο από 95%, ενώ πάνω από το 90% της αμμωνίας που χρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται», επισημαίνουν τα στελέχη της νορβηγικής εταιρείας.

«Στο νησί μας λειτουργεί εργοστάσιο της ΔΕΗ. Λειτουργεί με πετρέλαιο και έχει ισχύ 5,5 ΜW. Παρότι οι πετρελαιομηχανές είναι καινούργιες, εκπέμπει αέριους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Πρόσφατα μάθαμε ότι μπορούμε να τους εκμεταλλευτούμε» λέει ο δήμαρχος Αμοργού κ. Νίκος Φωστιέρης.

Πρόκειται για τεχνολογία που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Νορβηγία. Μάλιστα, η νορβηγική εταιρεία που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο συνεργάζεται ήδη με τον Δήμο της Αμοργού και την ελληνική επιστημονική ομάδα.

«Το έργο σκοπεύει να δώσει μία βοήθεια στην επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας στα άνυδρα νησιά με απολύτως οικολογικό τρόπο και με ταυτόχρονη μείωση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων από τοπικά εργοστάσια ΔΕΗ», σημειώνει ο ηλεκτρολόγος- μηχανικός κ. Νάσος Βατίστας, μέλος της επιστημονικής ομάδας που κατασκεύασε την Υδριάδα, μία πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που χρησιμοποιεί μόνον αιολική ενέργεια - λειτουργεί από πέρσι στην Ηρακλειά, παράγοντας 300- 400 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.

«Το σχέδιο είναι να κατασκευαστεί στην Αμοργό, σε πρώτη φάση, μία μεγαλύτερη πλωτή οικολογική μονάδα αφαλάτωσης, με δυνατότητα παραγωγής 1.000 κ.μ. πόσιμου νερού και 2.500 κ.μ. για πότισμα την ημέρα, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Η έξοδος του συστήματος αφαλάτωσης που αφορά το αλμυρό νερό, αντί να απορρίπτεται, όμως, στην θάλασσα όπως γίνεται στα υπάρχοντα συστήματα αφαλάτωσης, θα συνδυάζεται με τα καυσαέρια που εκπέμπει το τοπικό εργοστάσιο ΔΕΗ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το διοξείδιο του άνθρακα με τα άλατα του αλμυρού νερού να μετατρέπονται σε βιομηχανικά προϊόντα σόδας και έτσι το αλμυρό αυτό νερό να γίνεται κατάλληλο για άρδευση» εξηγεί στα Νέα ο κ. Βατίστας.

«Επρόκειτο να εγκατασταθούν δύο μονάδες αφαλάτωσης, αλλά κωλυσιεργούν. Έγιναν δημοπρατήσεις αλλά ακυρώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ευελπιστούμε ότι θα έρθει σύντομα στο νησί μας η πλωτή οικολογική μονάδα αφαλάτωσης και η νορβηγική εταιρία επεξεργασίας των ρύπων. Μέρα με τη μέρα περιμένουμε να εγκριθεί η πρόταση που έχουμε από κοινού υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών» επισημαίνει ο δήμαρχος Αμοργού.

Πηγή: Kykladesnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: