Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

20 Ιουν 2008

Την έκθεση «Η Κλοπή της Ιστορίας» υποδέχεται το Δουβλίνο


Το χρυσό μακεδονίτικο στεφάνι που επεστράφη στη χώρα μας από το Μουσείο Γκετί το 2007

Μετά την Τεργέστη και τη Λισαβόνα, είναι η σειρά του Δουβλίνου να υποδεχτεί την έκθεση πολυμέσων Η Κλοπή της Ιστορίας, με θέμα το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και τις επιπτώσεις της αρχαιοκαπηλίας στον πολιτισμό.

Την έκθεση παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το 6ο Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο που οργανώνεται στο Δουβλίνο (29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2008). Τα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Ιουλίου από τον λόρδο Κόλιν Ρένφριου, καθηγητή στο Kaimsthorn και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 του μηνός.

Η Κλοπή της Ιστορίας παρουσιάστηκε το χειμώνα στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας της Λισαβόνας, μετά την επιτυχία που σημείωσε στην Τεργέστη, πρώτο σταθμό της περιοδείας της.

Οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό παράνομα εξαχθεισών αρχαιοτήτων και είναι εμπλουτισμένη με αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων που επεστράφησαν -κατόπιν διεκδικήσεων- στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια (θησαυρός Αηδονιών, μαρμάρινη κεφαλή Διονύσου από την Κόρινθο, μωσαϊκά Κανακαριάς από την Κύπρο κ.ά.).

Εκτός από την Τεργέστη και τη Λισαβόνα, η έκθεση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στη Λευκωσία, στην Αθήνα και στην Αρχαία Νεμέα (2006).

Δημιουργήθηκε από την εταιρεία Anemon Productions σε συνεργασία με το Illicit Antiquities Research Centre του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, την 37η Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Κορίνθου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Προγράμματος Culture 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: