Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

11 Ιουλ 2008

Το πρώτο μουσείο αποκλειστικά με ψηφιακά «εκθέματα»


Μέσα στο παραδοσιακό κτίριο της Λέσβου θα στηθεί ένα ολόκληρο μουσείο δίχως εκθέματα αλλά μόνο με ψηφιακές εφαρμογές

Το πρώτο εξ ολοκλήρου ψηφιακό μουσείο στην Ελλάδα, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη, είναι γεγονός. Εγκαινιάζεται στη γενέτειρα του ζωγράφου, στα Χύδηρα Λέσβου, τον Αύγουστο. Αποτελεί πρότυπο στο είδος του ως προσομοίωση ενός πραγματικού μουσείου και έχει ως στόχο να ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους , ειδήμονες και ερασιτέχνες.
Το μουσείο θα στεγαστεί σε ένα παραδοσιακό κτίριο 200 τ.μ. με τρία επίπεδα. Δεδομένη είναι η απουσία αυθεντικών έργων: οι επισκέπτες θα έρχονται σε επαφή με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα ψηφιακής προβολής και διάδρασης, όπως οθόνες αφής και οθόνες προβολής. «Η δημιουργία του μουσείου αποτελεί πρόκληση και καινοτομία στον ελληνικό χώρο», δήλωσε ο Νίκος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου» με πρωτοβουλία του οποίου στήθηκε το μουσείο.
Δεκαέξι θεματικοί σταθμοί στο πλούσιο εικαστικό έργο του Ιακωβίδη, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της αισθητικής παιδείας στη χώρα μας, ζωντανεύουν ψηφιακά στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. «Το μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης της τεχνολογίας με την τέχνη» κατά τον Κώστα Κωνσταντινίδη, υπεύθυνο σχεδιασμού Ψηφιακών Πολυμεσικών Εφαρμογών .
Στον πρώτο όροφο, μέσω διαφανειών, θα παρουσιάζεται η εργογραφία του ζωγράφου, με σημαντικά έργα όπως ο «Κακός εγγονός», η «Παιδική συναυλία». Στο ισόγειο, θα προβάλλεται η βιογραφία του και θα παρουσιάζεται ένα CD-ROM με ερμηνευτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στο υπόγειο, θα προβάλλονται βίντεο για την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη στην Αθήνα με δάσκαλο τον Νικηφόρο Λύτρα και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Μόναχο και θα διεξάγονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ακόμα, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για παιδιά, έτσι ώστε να μπορούν να απολαύσουν το CD-RΟΜ «Στο ατελιέ του Γ εώργιου Ιακωβίδη».
Πηγή: http://www.tanea.gr
Επίσης δες: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: