Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

8 Ιουλ 2008

Ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών χώρων στην Ιταλία;

Ο ναός της Ήρας στην Κοιλάδα των Ναών

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόταση του αρμόδιου συμβούλου για θέματα Τουρισμού της περιφέρειας της Σικελίας Αντονέλο Αντινόρο να ανατεθεί σε ιδιώτες για 30 χρόνια η οικονομική εκμετάλλευση της λεγόμενης Κοιλάδας των Ναών και άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Ιταλίας, μεταξύ των οποίων και τα αρχαία ελληνικά θέατρα στην Ταορμίνα και στις Συρακούσες. «Για να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη διαχείριση των πολιτιστικών μνημείων στη Σικελία, οφείλουμε να εμπιστευθούμε σε έναν αξιόλογο ιδιώτη όλον τον φάκελο μιας τουριστικής τοποθεσίας για τριάντα χρόνια» δήλωσε ο κ. Αντινόρο. Και πρόσθεσε: «Μιλώ, για παράδειγμα, για την Κοιλάδα των Ναών ή για το ελληνικό θέατρο των Συρακουσών».
Προς το παρόν η παραπάνω πρόταση υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Σύντομα ωστόσο αναμένεται να κατατεθεί σε αρμόδια κρατική επιτροπή. «Ως αντάλλαγμα για τη διαχείριση της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, οι ιδιώτες θα πρέπει να μας εγγυηθούν ότι θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση ορισμένων έργων, όπως στη βελτίωση των δρόμων και στην οικοδόμηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Στην περίπτωση της Κοιλάδας των Ναών, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τη διαπλάτυνση του αυτοκινητοδρόμου Ακράγαντα-Παλέρμο και τη δημιουργία ενός ελικοδρομίου» εξήγησε ο κ. Αντινόρο. Η Κοιλάδα των Ναών ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ και εκτιμάται ότι προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 700.000 τουρίστες.
Οι αντιδράσεις υπήρξαν ποικίλες, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για «ιδιωτικοποίηση» των αρχαίων μνημείων και καταγγέλλουν ότι δεν θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείρισή τους.
«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να ανατίθεται από το κράτος σε τρίτους, εξωτερικούς φορείς» δήλωσε η νυν διευθύντρια του αρχαιολογικού χώρου του Ακράγαντα Ροσαλία Καμεράτα Σκοβάτσο.
«Κάθε φορά που οι ιδιώτες έκαναν “ανοίγματα” αυτού του είδους στη Σικελία, έδειξαν να ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά συμφέροντά τους, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία» τόνισε η Σικελή συγγραφέας Ντάτσια Μαραΐνι.

Πηγή: Το Βήμα, 4/7/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: