Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν για την «καινούργια» κοίτη του Ηριδανού, που αποκαλύφθηκε στην κεντρική πλατεία του Μοναστηρακίου. Του αρχαίου ποταμού που πηγάζει από το Λυκαβηττό, περνάει από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, διασχίζει τον Κεραμεικό και ενώνεται με τον Ιλισό.
Το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, αποφάσισε να μείνει ανοικτή δοκιμαστικά η κοίτη του ποταμού που αποκαλύφθηκε τυχαία πέρσι τον Οκτώβριο, σχεδόν στο κέντρο της πλατείας Μοναστηρακίου στη διάρκεια των εργασιών ανάπλασής της.
«Θα ακούγεται το κελάρυσμα του νερού του Ηριδανού, όμως, αν χρειαστεί, θα υπάρχουν έτοιμες αναμονές και θα τοποθετηθεί οριστικά τζάμι στο σκάμμα», επισημαίνεται στον ΕΤ.Κ εκ μέρους της ΕΑΧΑ.
Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μείνει ανοικτό, έστω δοκιμαστικά, το ποτάμι έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα. Τα μέλη του ΚΑΣ, λαμβάνοντας υπόψην την –τραυματική– εμπειρία που κατέθεσαν οι αρχαιολόγοι από την εικόνα των γεμάτων σκουπίδια άλλων ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας, γνωμοδότησαν να κλείσει με τζάμι η καινούργια κοίτη στο κέντρο της πλατείας. Μόνο η κυρία Ντόρα Γαλάνη, διευθύντρια της ΕΑΧΑ, πρότεινε να μείνει ανοικτό το ποτάμι ώστε οι περαστικοί να ακούν τον ήχο του νερού του...
Διαδικτυακή κινητοποίηση
Για το ίδιο θέμα, στο Διαδίκτυο σημειώνεται κινητοποίηση από πολίτες που ζητούν «να παραμείνει ανοιχτό το όρυγμα ώστε ο επισκέπτης να έχει την εμπειρία του ποταμού, ως μια αρχή ανάδειξης και των υπόλοιπων τμημάτων του». Οπως διαβάζουμε στο blog του Ηριδανού (http://eridanos-river.blogspot.com/) «ανάδειξη του ποταμού σημαίνει ανάδειξη της αδιάκοπης ροής του». Ο επισκέπτης της σελίδας καλείται να υπογράψει με ένα «κλικ» στη διεύθυνση http://www.petitiononline.com/melnch08/petition.html
Το σχετικό αίτημα «για να μείνει ανοιχτός και να είναι επισκέψιμος ο ποταμός Ηριδανός ως κομμάτι της Αθήνας στην πλατεία Μοναστηρακίου και να μη γίνει έκθεμα».
Προτείνεται ακόμα να «επανεξεταστεί η πρόταση στο ΚΑΣ». Μέχρι πρόσφατα είχαν συγκεντρωθεί 258 υπογραφές. Η κινητοποίηση ενισχύεται και με σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο (http://www.youtube.com/watch?v=a02GFnOtBiM) και περιέχει, εκτός από μια περιήγηση στη διαδρομή του αρχαίου ποταμού, απόψεις επισκεπτών και τουριστών της πλατείας που συμφωνούν να παραμείνει ορατό το ποτάμι. Στο βίντεο, μάλιστα, φαίνεται το νερό του ποταμού καθώς η κάμερα κατεβαίνει μέσα στο σκάμμα βάθους 6 μέτρων, στο κέντρο της πλατείας Μοναστηρακίου.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο
ΠΡΟΣΦΟΡΑ -50% σε όλα τα βιβλία μας
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου