Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

28 Σεπ 2008

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: από το Φιξ στο Ωδείο Αθηνών


Το «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» φαίνεται πως δεν ισχύει για τη στέγη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο λόγω της καθυστέρησης της ανακατασκευής του πρώην εργοστασίου του Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού μετακόμισε (προσωρινά) στο Μέγαρο Μουσικής και ξαναμετακομίζει τώρα (πάλι προσωρινά) στο Ωδείο Αθηνών.

Αν σας μπερδέψαμε λίγο με τις συνεχείς μετακινήσεις του πολύπαθου ΕΜΣΤ, το σίγουρο είναι ότι αυτή τη χρονιά θα βρίσκεται στη Ρηγίλλης, στη γειτονιά των μουσείων του κέντρου της Αθήνας, κοντά στο Μπενάκη, το Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και την Εθνική Πινακοθήκη. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για μεθαύριο, με δύο εκθέσεις του βέλγου καλλιτέχνη του βίντεο Ντέιβιντ Κλερμπάουτ και του γερμανού γλύπτη Ούλριχ Ρούκριμ. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά σύνολα του Ωδείου Αθηνών.

...

Στο Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β' 17-19), που παραμένει ημιτελές εδώ και 30 χρόνια, το ΕΜΣΤ έχει στη διάθεσή του 2000 τ.μ. Τα 1.400 από αυτά θα είναι οι εκθεσιακοί του χώροι, στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου, που διαμορφώθηκε κατάλληλα.

Στην είδοδο, από τη Ρηγίλλης, θα βρίσκεται και το πωλητήριο. Στο περιστύλιο του Ωδείου θα παρουσιαστεί η ηχητική εκγατάσταση Black Birds, του ρώσου καλλιτέχνη Βαντίμ Ζαχάροφ.

Το μουσείο ετοιμάζει κι άλλες εκπλήξεις. Κάθε μήνα, θα επιλέγει από τις συλλογές του ένα έργο και έναν καλλιτέχνη: τον Οκτώβριο θα δούμε το «Ταξίδι» του Στήβεν Αντωνάκου και τον Στιβ Ρόντεν με ηχητικές εγκαταστάσεις. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το Media Lounge, θα υπάρχουν εκθέσεις μικρής κλίμακας από τη συλλογή νέων μέσων του μουσείου και διαδικτυακά έργα.

Οσο για το Φιξ, αν όλα πάνε ρολόι, θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2009. Τότε, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη (3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες), στην πρόσοψη του κτιρίου που αρχικά είχε σχεδιάσει ο Τάκης Ζενέτος, θα ζωντανέψει η ξεχασμένη τοπογραφία των Αθηνών: Η «τομή» του Ιλισού, σαν μια γιγάντια κουρτίνα που πίσω της κρύβει τους εκθεσιακούς χώρους.

Πηγή: www.enet.gr
E.M.Σ.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια: