Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

30 Σεπ 2008

Διάλεξη στην Τήνο: Λάζαρος Λαμέρας και ο Μοντερνισμός στην Ελλάδα

Ένα από τα κινητικά και μουσικά γλυπτά του Λάζαρου Λαμέρα, το οποίο εκτέθηκε στην ΕΠΜΑΣ κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Λάζαρος Λαμέρας. Αφή, Τέχνη, Παιδί», Δεκέμβριος 1979

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στις 19:15, θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού ομιλία του Ιστορικού Τέχνης, καθηγητή κ. Κώστα Ιωαννίδη, με θέμα:

«Λάζαρος Λαμέρας και ο Μοντερνισμός στην Ελλάδα».

Η παρουσία του Λάζαρου Λαμέρα (1911-1998) με μη παραστατικά γλυπτά ήδη από το 1932 αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό κυρίως λόγω του πρώιμου της προσπάθειας. Πώς ο Λαμέρας φτάνει τόσο νωρίς στην αφαίρεση; Ποιο ήταν το κοινό του στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1930 ή του 1940; Τι είδους ήταν αυτή η αφαίρεση που έδωσε και πώς ο ίδιος την αντιλαμβανόταν; Σε αυτά τα ερωτήματα στρέφεται η ομιλία του Κώστα Ιωαννίδη, επιμελητή της αναδρομικής έκθεσης «Λάζαρος Λαμέρας: Αφηγήσεις του Μοντερνισμού στην Ελλάδα» που λειτουργεί στο Ι.ΤΗ.Π. από 27 Ιουλίου έως 13 Οκτωβρίου 2008.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που αφιερώθηκε ποτέ στον Λαμέρα, με έργα που προέρχονται από τη συλλογή της οικογένειας του γλύπτη και από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εκτός από το γνωστό έργο η «Πεντέλη σε Έκσταση», 1948, ένα γλυπτό που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του εγχώριου μοντερνισμού, σημαντικά γλυπτά όπως το «Μουσικό Όργανο», την «Κόρη του Θεού», τον «Μωυσή», τη μακέτα του «Αγνώστου Πολιτικού Κρατουμένου», η οποία βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό το 1953, κινητικά έργα του που λειτουργούν απτικά και ηχητικά, καθώς και τη «Δίκη», μια σύνθεση που απασχόλησε τον γλύπτη από το 1965 μέχρι περίπου το 1980 και η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Ιστορικός Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, συγγραφέας και του καταλόγου που τη συνοδεύει (φωτογραφίες Ιωάννη Λαμέρα). Περισσότερα...

Διάρκεια έκθεσης:
27 Ιουλίου - 13 Οκτωβρίου 2008

Διαβάστε επίσης το βιογραφικό του καλλιτέχνη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: