Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1 Οκτ 2008

Έκκληση Δ. Εξωμβούργου προς τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση για τα μνημεία της Τήνου


Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

Με την επιστολή αυτή επιθυμώ να σας συγχαρώ για την παρέμβασή σας σχετικά με τη διάσωση των ιστορικών μνημείων της Νάξου. Η κίνησή σας να καταθέστε ερώτηση στη Βουλή για την αναστήλωση των μοναδικών μνημείων της Νάξου αντανακλά την ευαισθησία σας στα θέματα πολιτισμού και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και ειδικότερα των νησιών του Αιγαίου.
Με αφορμή την παρέμβασή σας αυτή επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω την ύπαρξη τεσσάρων αξιόλογων και πάνω απ’ όλα ιστορικών μνημείων στο νησί της Τήνου και συγκεκριμένα στο Δήμο Εξωμβούργου:
1. Το Μεσαιωνικό κάστρο του Εξώμβουργου πάνω στον ομώνυμο χαρακτηριστικό βράχο που στέκεται επιβλητικά στο κέντρο του νησιού, κάστρο το οποίο ήταν άλλοτε το κέντρο ζωής της Τήνου και δεν έπαψε ποτέ να μας θυμίζει ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας, παρά την ερήμωση και την πλήρη εγκατάλειψη,
2. Το συγκρότημα της ιστορικής Μονής Ουρσουλινών – το πρώτο ιδιωτικό σχολείο θηλέων που ιδρύθηκε το 1862,
3. Ο μοναδικός Ναός του Αγίου Ιωσήφ της Μονής Ιησουϊτών στα Λουτρά που μαζί με τη Μονή Ουρσουλινών χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, καθώς η αδυναμία συντήρησής εξαιτίας της έλλειψης πόρων με την πάροδο των ετών τα κατέστησε, δυστυχώς, κτίρια υπό κατάρρευση και
4. Το αρχαίο δίκτυο των μονοπατιών που συνέδεε στο παρελθόν τις ευρύτερες περιοχές του Δήμου μας και όλου του νησιού και μέχρι τις μέρες μας εξυπηρετούσε τους χωρικούς. Στη μεγαλύτερη έκτασή του χρειάζεται αποκατάσταση και μόνο μέσω της ανάδειξής του θα μπορέσει να διατηρηθεί, προκείμένου να μείνει στη μνήμη μας ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και να καταστούν τα μονοπάτια πολιτιστικές διαδρομές, καθώς οι περιοχές από τις οποίες διέρχονται έχουν χαρακτηριστεί από την πλειονότητα των περιηγητών μοναδικού κάλλους, άποψη η οποία ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα.

Κύριε Βουλευτά, με δεδομένη την ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, σας ζητώ την μέγιστη δυνατή συμπαράσταση και υποστήριξή σας παρεμβαίνοντας άμεσα για την αποκατάσταση και αναστήλωση των ιδιαίτερων αυτών μνημείων που κοσμούν την Τήνο και μπορούν επίσης να γίνουν πόλος έλξης τουριστών, αλλά και να προωθηθούν ως εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Εξωμβούργου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη του πολιτισμού της Τήνου που αποτελεί μέρος του μακραίωνου πολιτισμού της Ελλάδας και, μέσω αυτού, προσπαθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του νησιού μας.
Ελπίζοντας στη θετική σας ανταπόκριση και την άμεση κινητοποίησή σας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για την πολύτιμη παρέμβασή σας. Η κοινωνία της Νάξου και της Τήνου θα σας ευγνωμονεί για την ευεργεσία σας και την βοήθειά σας στη διάσωση των ιστορικών της μνημείων και θα ανταμείβει με τις ευχαριστίες του το δύσκολο έργο που κληθήκατε να επιτελέσετε.

Με τιμή,
Ο Δήμαρχος του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου
Κροντηράς Παναγιώτης


Διαβάστε και τις σελίδες 6-7 της Κοινής Γνώμης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλή η πρωτοβουλία, κακό το timing. Τώρα δεν υπάρχουν φράγκα

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Ανώνυμε ακόμα κι αν δεν υπάρχουν λεφτά πρωτοβουλίες σαν κι αυτή βοηθούν στην ωρίμανση των θεμάτων και στην συνειδητοποίηση από τον κόσμο της ανάγκης προστασίας των μνημείων μας. Εμείς τουλάχιστον την επικροτούμε χωρίς... αλλά.