Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

4 Οκτ 2008

Κάστρων Περίπλους

Άποψη του κάστρου της Μήθυμνας και του οικισμού

Τα ολοκληρωμένα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης των κάστρων της Μήθυμνας και της Μυτιλήνης εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.

Στη Μήθυμνα ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι η ανάδειξη του Φρουρίου υλοποιεί την φιλοσοφία των τελευταίων χρόνων του Υπουργείου Πολιτισμού: «Τα Μνημεία στους Πολίτες. Επιθυμούμε - τόνισε ο κ.Λιάπης - το Κάστρο να είναι σημείο αναφοράς για σας και να λειτουργήσει σαν πόλος έλξης ακόμη περισσότερων επισκεπτών. Να ζωντανέψουμε τα μνημεία του χθες να τα εντάξουμε στην καθημερινή ζωή, να τα κάνουμε λειτουργικά στις τοπικές κοινωνίες».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους», που υλοποίησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι συντάχθηκαν μελέτες για την ανάδειξη ενός Δικτύου Οχυρωματικών Έργων στο σύνολο της χώρας. Για το Νομό Λέσβου, στο Πρόγραμμα εντάχθηκαν τα Κάστρα Μηθύμνης, Μυτιλήνης και Μύρινας. «Σήμερα - δήλωσε - είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε τα Έργα που προέκυψαν από την υλοποίηση των μελετών για τα δύο κάστρα του Μολύβου και της Μυτιλήνης. Όχι τυχαία επιλέξαμε να εγκαινιάσουμε το έργο στις αρχές του φθινοπώρου, για να δοθεί το στίγμα της θέσης μας. Η Μήθυμνα είναι όμορφη και της αξίζει η επέκταση της τουριστικής περιόδου σε περισσότερες εποχές του χρόνου».

Ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στην πολιτική του υπουργείου για ενίσχυση των έργων της περιφέρειας «μια νέα στρατηγική ανάπτυξης που υλοποιούμε στα πολιτιστικά μας πράγματα. Να σηματοδοτήσουμε από εδώ, την εσχατιά της Ελλάδας, ότι ο Πολιτισμός μπορεί εκτός όλων των άλλων, να δημιουργήσει ανάπτυξη. Να προσφέρει και οικονομικά στις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πριν από λίγες μέρες μετά από συνάντηση που είχα στο Υπουργείο Πολιτισμού με όλους τους Περιφερειάρχες, συμφωνήσαμε κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο να δώσουμε έμφαση στην περιφερειακή διάσταση των παρεμβάσεων. Για μας είναι η ώρα της ελληνικής περιφέρειας. Και αυτό κάνουμε πράξη σήμερα εδώ».

Παρουσιάζοντας το έργο ανάδειξης του Κάστρου, η Προϊσταμένη της 14ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χριστίνα Λούπου, αναφέρθηκε στις εργασίες αποκατάστασης και αισθητικής αναβάθμισης του Κάστρου, σε ένα έργο που ο προϋπολογισμός του έφτασε τα 2.200.000 ευρώ, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίησή τους και τόνισε ότι η ανάδειξη πραγματοποιήθηκε με ήπια και αναστρέψιμα αρχιτεκτονικά μέσα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Μνημείου.

Πέραν της κατασκευής θεάτρου, αναψυκτηρίου, φωτισμού ανάδειξης, δημιουργήθηκαν σημεία ενημέρωσης και ανάπαυσης των επισκεπτών και διάδρομος εξωτερικής περιήγησης, για την διευκόλυνση της επισκεψιμότητας και την καλύτερη ανάγνωση του μνημείου.

Αναφερόμενος στο έργο που πραγματοποιήθηκε, ο Δήμαρχος Μήθυμνας τόνισε ότι: «Με την ολοκλήρωση των εργασιών πριν λίγο καιρό, μας παραδόθηκε ένας ειδυλλιακός, αναβαθμισμένος χώρος για τη διοργάνωση παραστάσεων υψηλού επιπέδου. Κατασκευάστηκε καινούργια εξέδρα, τοποθετήθηκαν ξύλινα καθίσματα και προβολείς που αναδεικνύουν με τον πιο όμορφο τρόπο την ομορφιά του μνημείου τις νύχτες του καλοκαιριού».

Επίσης, διανοίχτηκε διαδρομή κάτω από τα τείχη, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν τον γύρο του Κάστρου και να βλέπουν πανοραμικά την πόλη. Επιπλέον, διαμορφώθηκε σε αναψυκτήριο η παλιά δεξαμενή, κατασκευάστηκε πλατεία και τοποθετήθηκαν μικροφωνικές εγκαταστάσεις, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και σύστημα πυρόσβεσης.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: