Πρόβλεψη για θρησκευτικό τουρισμό στο Αγιο Ορος, την Πάτμο και τα Μετέωρα υπάρχει στο τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό- φωτο: Πάτμος
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ (http://www.enet.gr)
Παρά το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη λόγω των αποκαλύψεων με τις «ιερές» ανταλλαγές ακινήτων, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έρχεται να ανοίξει νέες προοπτικές για το real estate, καταθέτοντας το τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, που μεταξύ άλλων έχει προβλέψη για θρησκευτικό τουρισμό στο Αγιο Ορος, την Πάτμο και τα Μετέωρα. Η συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο χωροταξίας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη και, με βάση τη διαδικασία του εθνικού χωροταξικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του μήνα.
Tο αναμορφωμένο, σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχέδιο, που αποκαλύπτει η «Ε», περιέχει ορισμένες αλλαγές με δεδομένη τη γενική κατακραυγή που συνάντησε το αρχικό κείμενο. Επιμένει ωστόσο σε ορισμένα ζητήματα καθοριστικής σημασίας, όπως:
* Τα λεγόμενα νέα τουριστικά προϊόντα, που επιτρέπουν σε ξενοδοχειακές μονάδες (υπάρχουσες ή νέες) να κατασκευάζουν κατοικίες έως και 30% της συνολικής επιφάνειας με όρους δόμησης που διέπουν τα ξενοδοχεία (μεγάλες αρτιότητες οικοπέδων και αυξημένα τετραγωνικά), τις οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε ως αυτοτελή ακίνητα με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας. Με άλλη διάταξη μπορεί να μεταβιβάζεται, μέσω οριζόντιας ιδιοκτησίας, το 50% της εγκατάστασης. Η αρχική πρόβλεψη έδινε δικαίωμα εκχώρησης του 70%, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακών νόμων που επικρίθηκε ως αντισυνταγματική και αποκλείστηκε.
Ακατοίκητα νησιά
* Οι βραχονησίδες εξαιρούνται πλέον από τη δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης, όσο για τα ακατοίκητα νησιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Για να εντοπιστούν όσα δεν επιτρέπεται να δομηθούν, επινοήθηκε ολόκληρο... σταυρόλεξο, αφού προστατεύονται όσα έχουν εμβαδόν κάτω των 500 στρεμμάτων, τα έχοντα οικολογικό ενδιαφέρον (δίκτυο NATURA κ.λπ.) και όσα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4 ναυτικών μιλίων από νησιά και ηπειρωτικές ζώνες με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Τα υπόλοιπα μπορεί δομηθούν έως το 2% της επιφάνειας του νησιού.
* Στα κατοικημένα νησιά οι κατηγορίες γίνονται δύο από τρεις της αρχικής πρότασης. Με αυτό τον τρόπο εξισώνονται ως προς τους όρους δόμησης μεσαία νησιά, όπως Αμοργός, Αστυπάλαια, Αλόννησος, Ιος, Κάρπαθος, Κάσος κλπ με τα νησιά Ρόδο, Μύκονο, Λέσβο κ.λπ., με την πρώτη ομάδα να αποκτά δικαίωμα για νέες μονάδες έως και 100 κλινών.
* Η δόμηση στις παράκτιες ζώνες ορίζεται στα 50 μέτρα από τη γραμμή αιγιαλού, ενώ υπάρχει μια μικρή αύξηση σε περίπτωση που το φυσικό έδαφος θεμελίωσης του κτιρίου είναι από 2 έως 10 μέτρα.
* Στις προστατευόμενες περιοχές NATURA ανοίγει ένα παραθυράκι για την εκτός σχεδίου δόμηση, σε περίπτωση που διαπιστώνεται κορεσμός εντός των ορίων των οικισμών και σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων που τα περιβάλλει.
* Προβλέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική, με πρόβλεψη χρήσης ανακυκλωμένου νερού για πότισμα και φύτευση ενδημικών φυτών με μικρές απαιτήσεις σε υδατικούς πόρους.
* Δεν προβλέπονται νέα χιονοδρομικά κέντρα.
* Επιτρέπονται οι βιομηχανικές μονάδες μέσης και υψηλής όχλησης, δεν αποκλείονται οι εξορυκτικές δραστηρίοτητες ακόμα και σε νέα κοιτάσματα, ενώ υδατοκαλλιέργειες πρέπει να αποφεύγονται σε ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
«Τεράστια συμφέροντα»
«Παρά την έντονη αγωνία της κοινωνίας από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τεράστιες κτηματομεσιτικές πιέσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ εμμένει να αδιαφορεί για τον τουρισμό και να παραδίδει το μέλλον των νησιών και ακτών μας σε τεράστια κτηματομεσιτικά συμφέροντα.
Οι μεγάλοι επενδυτές θα μπορούν να επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο για να κτίζουν τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να πωλούν το 50% τους σαν παραθεριστική κατοικία. Στην πρόσφατη δε πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ αίρονται ακόμα και οι λίγοι περιορισμοί για τη δόμηση σε μικρά νησιά», δήλωσε στην «Ε» ο Κρίτων Αρσένης, μέλος του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας και υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Επισημαίνει ότι «τη στιγμή που η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κλιματική αλλαγή προβλέπει για την Ελλάδα μείωση υδατοπτώσεων κατά 20% και αύξηση θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να κλειδώσει το μέλλον μας προς μια κατεύθυνση που εντείνει τη συμβολή μας στην κλιματική αλλαγή προωθώντας ως μονοκαλλιέργεια την ελεγχόμενη από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες παραθεριστική κατοικία που αυξάνει εκθετικά την εξάρτηση των πολιτών από το Ι.Χ., υποβαθμίζει βίαια το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά και καταστρέφει κοινωνικά και οικονομικά τις μικρές εύθραυστες γειτονιές της Ελλάδας.
Το χωροταξικό του Τουρισμού αποτελεί μια προσβολή της αξιοπρέπειάς μας ως πολίτες και κατοίκους αυτών των μοναδικών τόπων της Ελλάδας. Πρόκειται την αντιπαροχή του μη δομημένου ελληνικού χώρου δίχως τη συμμετοχή των μικρών ιδιοκτητών γης». *
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου