Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

6 Οκτ 2008

Λουκέτο επ' αόριστον στην Παναγιά του Κάστρου

Ναός Παναγίας του Kάστρου, Μεσαιωνική πόλη Ρόδου

Την τύχη του «Καστέλο» κινδυνεύει να έχει το μνημείο «Παναγιά του Κάστρου» στη Ρόδο, το οποίο από την 1η Οκτωβρίου, έκλεισε, λόγω ρηγματώσεων και σοβαρών στατικών προβλημάτων.
Η «Παναγιά του Κάστρου», ένα από τα σημαντικότερα επισκέψιμα μνημεία στη Μεσαιωνική Πόλη, που κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα, έβαλε «λουκέτο» επ' αόριστον, για λόγους ασφαλείας, μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη στατικής μελέτης που απαιτείται να γίνει για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στις αρχές του καλοκαιριού διαπιστώθηκε ότι ένας από τους κεντρικούς πεσσούς του ναού υπέστη απόκλιση και παρουσιάστηκαν επίσης έντονες ρωγμές και τοπικές αποδιοργανώσεις στους θόλους του βορείου και του νοτίου κλίτους και στα σταυροθόλια του κεντρικού κλίτους.

Η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αν και γνώριζε το πρόβλημα, ανέλαβε το ρίσκο και ο ναός έμεινε ανοιχτός καθ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν εντός διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως οι «Ημέρες Μουσικής».

Ηδη έχει εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη και πριν από τρεις μήνες η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έγγραφό της προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ζήτησε την άμεση εκταμίευση του ποσού των 200.000 ευρώ για τη σύνταξη φακέλου τεκμηρίωσης και προτάσεων επεμβάσεων για τη δομητική αποκατάσταση του ναού. Επειδή το ΤΑΠΑ αδιαφόρησε, η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επανήλθε και απέστειλε πρόσφατα νέο έγγραφο.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠΑ αδιαφορούν και δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου.

Οι δήμαρχοι Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου, Καμείρου Δημήτρης Κρητικός, Λινδίων Μανώλης Παλλάς και Ιαλυσού Στέργος Στάγκας πρόσφατα έστειλαν επιστολές στο υπουργείο Πολιτισμού, με τις οποίες ζητούσαν να επιστρέφεται στη Ρόδο μέρος των εσόδων που εισπράττονται από τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά μέχρι τώρα απάντηση δεν πήραν.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μάιο το νησί, έδωσε κάποιες υποσχέσεις στον κ. Χατζηευθυμίου, με τον οποίο συναντήθηκε, αλλά φαίνεται ότι ξεχάστηκαν με την επιστροφή του στην Αθήνα και ουδέποτε εκπληρώθηκαν.

Πέτρος Καλιβούρης
http://www.ethnos.gr

Περισσότερα για την ιστορία του ναού εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: