Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

7 Οκτ 2008

Υψηλής τεχνολογίας και «πράσινος» ο φωτισμός του Εθνικού Θεάτρου

Φωτορεαλιστική απεικόνιση φωτισμού της όψης του Εθνικού Θεάτρου

Με λαμπτήρες υψηλής τεχνολογίας led, φιλικούς προς το περιβάλλον, θα φωτιστεί το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Η εφαρμογή της μελέτης, που εκπόνησε η IFIgroup χρησιμοποιώντας φωτιστικά σώματα της i-led, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.
Με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, μόνο 5.800 watt , έναντι 54.000 watt που θα χρειάζονταν αν ο φωτισμός γινόταν με συμβατικά φωτιστικά σώματα και προβολείς, θα αναδειχθεί με μοναδικό τρόπο, το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλερ.

Το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου είναι το πρώτο νεοκλασικό στην Αθήνα που φωτίζεται εξ ολοκλήρου με led, το πρώτο κτίριο που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον.
Η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ρεύματος , οι μικρές διαστάσεις των φωτιστικών, η μοναδικής διάρκειας ζωή τους χωρίς συντήρηση αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες που προσφέρουν μόνο τα led, ήταν τα κριτήρια που αξιολογήθηκαν και από τους κατασκευαστές αλλά και από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Τα συγκεκριμένα φωτιστικά της i-led έχουν τη μικρότερη δυνατή διάσταση με τη μέγιστη απόδοση. Πρόκειται για φωτιστικές μπάρες με ύψος 4cm, το ίδιο πλάτος και όσο μήκος απαιτείται κάθε φορά, σύμφωνα με τη μελέτη φωτισμού. Αυτή η διάσταση βοηθά στο να μην είναι εμφανή τα σώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν θα λειτουργούν.
Επιπλέον, η τεχνολογία των led προσφέρει τη δυνατότητα στα ίδια φωτιστικά σώματα να χρησιμοποιούνται λαμπτήρες με διαφορετικές θερμοκρασίες άρα και διαφορετικό τόνο του λευκού χρώματος.
Στη μελέτη για το Εθνικό Θέατρο χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες των 2.600 έως 3.400 Kelvin. Η χαμηλή θερμοκρασία των led σέβεται και προστατεύει τα υλικά ενός διατηρητέου κτιρίου όπως αυτό που φέτος κλείνει 115 χρόνια από τη θεμελίωσή του και θεωρείται στολίδι της Αθήνας.
Αλλα και η διάρκεια ζωής των λαμπών είναι ένα εξίσου σημαντικό προσόν των led.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: