Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

14 Οκτ 2008

ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ «ΤΡΩΝΕ» ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Τριάντα χιλιάδες ερίφια που βόσκουν στο νησί έχουν αποψιλώσει πολλές περιοχές του, ενώ το «πρόγραμμα μείωσης ζώων» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου «κόλλησε» στη γραφειοκρατία.

Του ΑΛΕΞΗ ΓΑΓΛΙΑ, Φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ www.kathimerini.gr



Oσοι έχουν ξαποστάσει στο δάσος των Ραχών ή διέσχισαν το φαράγγι της Χάλαρης γνωρίζουν ότι η Ικαρία δεν είναι ξερότοπος. Η επώδυνη πραγματικότητα όμως είναι πως πλέον η μόνη διαφορά πολλών στρεμμάτων ικαριακής γης από την έρημο είναι πως αντί να διασχίζεται από καμήλες, τριάντα χιλιάδες ερίφια χωνεύουν τα τελευταία πράσινα φύλλα …

Το μέρος όπου βρισκόμαστε, μόνο πράσινο δεν είναι. Λέγεται «Αργιουλάκι», από τον ένα και μοναχικό «άργιο», τον τύπο της βαλανιδιάς που ευδοκιμεί στο νησί, που στέκεται ακόμα όρθιος. Στις γύρω πλαγιές, το τοπίο μοιάζει σεληνιακό - παντού χαλίκι, το έδαφος «ρυτιδιασμένο» απ' τη διάβρωση και ελάχιστες συστάδες θάμνων μοιάζουν καμένες. Διάσπαρτα σ' αυτή την ξεραΐλα τα κατσίκια αγωνίζονται να επιβιώσουν, αναπτύσσοντας τεχνικές, όπως να σκάβουν το λίγο χώμα για να τραφούν με τις ρίζες. Οι ρίζες του «άργιου» φαίνονται κατά το ήμισυ έξω από τη γη…

Εκτός ελέγχου

«Οι λίγοι άργιοι εδώ είναι τα απομεινάρια ενός μεγάλου δάσους.», λέει ο Θανάσης Στενός, μέλος της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας. «Οι πρόγονοί μας το έκαψαν για να παράγουν ξυλάνθρακα. Αλλά μέχρι πριν από κάποια χρόνια, η γη ήταν ακόμα πράσινη, υπήρχε πυκνή χαμηλή βλάστηση. Την παντελή καταστροφή την ολοκλήρωσε η υπερβόσκηση και η εκμετάλλευση του τόπου πέρα από τα όρια των φυσικών του αντοχών».

Κατσίκια όμως πάντοτε υπήρχαν. Γιατί τώρα αυτή η εικόνα; «Η κτηνοτροφία στην Ικαρία έχει μακραίωνη παράδοση. Πάντοτε υπήρχαν μεγάλα κοπάδια, αλλά η κατάσταση ξέφυγε από τη δεκαετία του '80, όταν ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις της ΕΟΚ. Η «λογική» τους είναι εξωφρενική. Οσο περισσότερα ζώα έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που θα εισπράξει. Αυτό ώθησε τους κτηνοτρόφους σε μια αλόγιστη αύξηση των ζώων. Σε μια απαρχαιωμένη και αποίμενη κτηνοτροφία όπως αυτή της Ικαρίας -όπου τα ζώα βόσκουν μόνα τους στο βουνό και ο κτηνοτρόφος τα επισκέπτεται το πολύ μια φορά τη μέρα για να ενισχύσει με λίγη βαμβακόπιτα τη λειψή δίαιτά τους. Θα έπρεπε να επιδοτηθεί όχι ο αριθμός των ζώων, αλλά τα παράγωγα προϊόντα, όπως γάλα και τυρί. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν αρμέγουν καν τις κατσίκες τους και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τυροκομείο».

Ο Θανάσης μου δείχνει μια, περιφραγμένη από τα κατσίκια, έκταση εκατό στρεμμάτων. Η διαφορά της μιας «όχθης» απ' την άλλη είναι συγκλονιστική -στην περιφραγμένη πλευρά η γη σε πέντε χρόνια αναγεννήθηκε. Δίπλα έχει συντελεστεί μια βάναυση ερήμωση του τόπου.

Μετακινούμαστε στο οροπέδιο του Πεζιού, μία από τις ωραιότερες ορεινές «πλατείες» του Αιγαίου ενταγμένη στο δίκτυο «NATURA 2000». Κι εδώ, συστάδες άργιων που φθίνουν ολοταχώς και η χαμηλή βλάστηση κατεστραμμένη. Η ίδια αποκαρδιωτική εικόνα και στο πευκοδάσος των Ραχών, όπως και στο άνω των 500 ετών δρύινο δάσος του Ράντη στην κεντρική Ικαρία. Στην Μεσαριά δεν υπάρχουν τα μεγάλα κοπάδια των Ραχών. Ομως, όταν η επιβάρυνση μιας περιοχής διογκωθεί υπέρμετρα, κάποια «άτομα» μεταναστεύουν, διαχέοντας την πίεση του δεδομένου πληθυσμού σε ένα μεγαλύτερο χώρο.

Το πρόγραμμα στα χαρτιά


Ο δήμαρχος, κ. Φανούρης Καρούτσος αποδίδει το συντριπτικό μερίδιο των ευθυνών στην Πολιτεία. Ο δήμος δεν έχει ούτε το ανθρώπινο δυναμικό ούτε τα απαραίτητα χρήματα για να παρέμβει δραστικά. Ενδεικτικά, όπως λέει, στα όρια του Δήμου Ραχών υπάρχει μία δασονόμος και κανένας κτηνίατρος. «Οι περιφράξεις για την αγρανάπαυση των περισσότερο επιβαρυμένων περιοχών κοστίζουν πολύ. Αλλά δεν είναι κιόλας εύκολο σε μια μικρή τοπική κοινωνία να αποκλείσεις από μια περιοχή κάποιον που η οικογένειά του βόσκει τα ζώα της εκεί χρόνια.

Θα δημιουργηθούν υπόνοιες επιλεκτικής μεταχείρισης. Δυναμικότερη θεραπεία του προβλήματος σύμφωνα με τον δήμαρχο, η «εφαρμογή επιτέλους του προγράμματος μείωσης των ζώων».

Το «πρόγραμμα μείωσης των ζώων» στηρίζεται σε μια μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την βοσκοϊκανότητα του νησιού και προβλέπει απόσυρση των ζώων, σε ποσοστά 30% - 50%. Οπου «απόσυρση», η σφαγή των ζώων ή η πώλησή τους εκτός Ικαρίας. Κάποιες «λεπτομέρειες», όπως η ανυπαρξία νόμιμου σφαγείου στο νησί και το κώλυμα του υπουργείου να επιδοτήσει τη μεταφορά των ζώων στη Σάμο, εμπόδισαν την εφαρμογή του προγράμματος κατά τη διάρκεια του Γ΄ ΚΠΣ. Σύμφωνα με τον κύριο Γιώργο Γκαβελέκα, γενικό διευθυντή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επίκειται να ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ.

Ο κ. Χαράλαμπος Βατούγιος, ένας νέος άνθρωπος 30 ετών, είναι πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των επαγγελματιών κτηνοτρόφων του νησιού. «Στα βουνά του νησιού υπάρχει σίγουρα πρόβλημα και αυτό το αναγνωρίζουν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι. Εμείς ήμασταν από την αρχή υπέρ του προγράμματος απόσυρσης, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Mας ανακοίνωσαν ξαφνικά πως σήμερα αρχίζει και σε δύο μήνες πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Ζητήσαμε παράταση και απάντησαν αρνητικά. Ελπίζουμε να ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ γιατί οι συνέπειες της υπερβόσκησης επιβαρύνουν περισσότερο εμάς. Το εισόδημά μας συρρικνώνεται και όλοι στρέφονται εναντίον μας. Τα αποίμενα ζώα κάνουν ζημιές στις καλλιέργειες. Υπάρχουν Καριώτες στην Αμερική που διατηρούν ζώα εδώ. Αυτοί κάνουν την πλάκα τους, αλλά τα ζώα ρημάζουν τον τόπο».

«Οι άνθρωποι πρέπει να στραφούν και σε άλλες πηγές εισοδήματος», λέει ο κ. Γιάννης Χατζηγεωργίου, λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ομάδας για τη μελέτη βοσκοϊκανότητας. «Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Ευδήλου ώστε να πείσουμε αγρότες να στραφούν στην πώληση αιθέριων ελαίων σε βιομηχανίες».

Πιστεύετε πως μπορεί να πρασινίσει ξανά η Ικαρία; «Φυσικά. Αλλά δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παντού το ίδιο φαινόμενο, η ίδια πληγή. Σε όλα τα νησιά. Ακόμα και στη Μεγάλη Δήλο να πάς , κατσίκια και πρόβατα θα συναντήσεις αφού ο Δήμος Μυκόνου ενοικιάζει το νησάκι για βοσκότοπο.
Εκανα μια εκδρομή-προσκύνημα κάποτε στα Γιούρα , με τους πρώην εξόριστους , έτσι για να τα δώ απο κοντά . Εκεί να δεις κατσίκι και κακό. Δεν έχουν αφήσει ούτε τα πορτοπαράθυρα στα κτίσματα. Δεν φυτρώνει ούτε γαϊδουράγκαθο στο νησί. Τα πήγαν κάποτε εκεί και ΄τα άφησαν στη μοίρα τους σαν τους φυλακισμένους.
Ας φωνάξουμε όλοι . Πρέπει να μαζευτεί αυτή η κατάσταση . Ελεος πια .

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Ανώνυμε συμφωνούμε απόλυτα μαζί σου. Απ'την εμπειρία σου τί νομίζεις πως μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες για να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος? Με χαρά να διαβάσουμε αν έχεις κάποιες προτάσεις.

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Η λύση;
Η λύση τυπικά και από την άποψη του νόμου είναι απλή, διατυπωμένη σε πολύ καλό άρθρο "καταπέλτης" στο Δίκτυο Εύπλοια

http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=435

Ακόμα όμως κι αν σταματούσαν οι επιδοτήσεις και οι τοπικές κοινωνίες άλλαζαν προσανατολισμό ως προς τη διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς, το πρόβλημα έχει βαθιά ρίζα και μια αναπάντεχη διάσταση, όπως επισημαίνει φίλη blogger, αναδημοσιεύοντας άρθρο από τις οικονομικές σελίδες της Ελευθεροτυπίας (διαβάστε και τα 24 σχόλια)

http://blog.360.yahoo.com/blog-DEJX4G00fKlAwORX1bHNL7PBjw--?cq=1&p=578

Η προσωπική μου άποψη είναι "δεν θα μαζευτεί η κατάσταση" (που λέει ο 'ανώνυμος') αν δεν βγαίνουμε έξω στη φύση, να την περπατάμε, να την καταλαβαίνουμε και να την αγαπάμε. Είμαι αισιόδοξος.

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Γειά σου Άγγελε. Ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Η κατάσταση εδώ στην Τήνο είναι ελαφρώς διαφορετική. Τα κατσίκια είναι σε ημι-άγρια κατάσταση, δεν έχουν ιδιοκτήτες ούτε επιδοτούνται. Όμως προκαλούν απίστευτες καταστροφές στις ξερολιθιές, τις καλλιέργιες και τη βλάστηση. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών κατά των αδέσποτων κατσικιών απ'το τηνιακό blog ophioussa.blogspot.com αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Θα χαρούμε πολύ να λαμβάνουμε νέα (οικολογικο-πολιτιστικά) απ'το νησί σου. Καλή συνέχεια στον αγώνα και κυρίως στις πεζοπορίες :))

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Πολύ ενδιαφέρον αυτό. Πρώτη φορά τ' ακούω. Είσαι σίγουρος ότι είναι χωρίς ιδιοκτήτες; Ότι δεν είναι καταγραμμένα σε μητρώα κτλ. Τότε θεωρούνται "θηράματα". Ή τα σκοτώνουν (κυνηγοί μόνοι τους ή κυνηγοί σε συνεργασία με την αγροφυλακή και θηροφύλακες) ή τα πιάνουν, τα μαντρώνουν και τα πουλούν έξω από το νησί.

Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στην Ικαρία, όταν π.χ. ο ιδιοκτήτης τα παράτησε ή πέθανε και τα κατσίκια βρέθηκαν στη τύχη τους. Τα τουφέκισαν αδίστακτα -πράγμα θλιβερό και άγριο- και το κρέας πουλήθηκε σε δημοπρασία ή το έφαγαν οι ίδιοι οι κυνηγοί.

Μήπως αυτά της Τήνου είναι της εκκλησίας ή κάτι τέτοιο; Ξέρω κι εγώ...

υ.γ. όχι μόνο καταστρέφουν τη βλάστηση και συντελούν στην απίστευτη διάβρωση του εδάφους, αλλά (πάλι όπως είπε ο 'ανώνυμος') διαλύουν τα πάντα -πεζούλια, παλιά κτίσματα, ξωκλήσια, μάντρες, ό,τι τέλος πάντων δεν είναι μπετόν αρμέ με τα ποδαράκια τους πάνω κάτω γίνεται χαλίκι.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι εύκολο να κάνουμε καταγγελείες στα blog το θέμα όμως είναι πως θα βάλεις στη θέση τους τους τσοπαναραίους και όλους τους κρεατοφάγους που περιμένουν να φάνε κατσικάκι ελευθέρας βοσκής στης μητροπόλεις. Υπαρχουν ικαριώτες που προ δεκαετίας κατέδιδαν τσοπάνιδες που αφήναν το κοπάδι οτυς να καταστρέφει δημόσιες εκτάσεις και τελικά τους έχωναν φυλακή( για διάφορους άλλους λόγους) και η υπόλοιπη κοινωνία έκανε τουμπεκί για να μην έρθει σε κόντρα με τον ντόπιο πλούσιο τσοπανόβλαχο. Είναι γνωστή η περίπτωση του Ντάμη (κάτοικος στο χωριό Κάλαμος, δίπλα στο καρκινάγρι) ο οποίος φυλακίστηκε πρίν 8-10χρόνια, με πρόφαση ανούσια ποινικά αδικήματα, όταν κατείγγειλε την παράνομη βόσκηση σε φορέις εκτός της νομαρχίας. Απλά οι τσοπάνηδες που απειλήθηκαν(μήπως και υποχρεωθούν να φράξουν τα κατσίκια τους και να τα ταιζουν) φώναξαν τους μπάτσους και τους έβαλαν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που λέει ο πλούσιος του κάθε τόπου δηλαδη. Να βγάλουν απο τη μέση αυτόν που έκανε την επώνυμη καταγγελία.


Οτι και να λέμε εδω μέσα είναι λίγο..
αν δε ζήσεις στην ικαρία, αν δε παλέψεις επι τόπου του ασύδοτους