Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

18 Νοε 2008

Διάλεξη για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων


Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη, με θέμα Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: συνέργια αστρονομικών γνώσεων και τεχνολογικής ανάπτυξης στη Αρχαία Ελλάδα, διοργανώνει την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο πλαίσιο της έκθεσης Ελλάδα και Τεχνολογία - Μια διαχρονική προσέγγιση.

Τα αποκαλυπτήρια του πρόσφατου αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έγιναν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της έκθεσης, από τον πρόεδρο του ΔΣ του Τελλογλείου και πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο.

Το νέο αντίγραφο, στην κατασκευή του οποίου συνεργάστηκαν ο καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης (Τμήμα Φυσικής), ο αναπληρωτής καθηγητής Κυριάκος Ευσταθίου (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαγδαληνή Αναστασίου (τμήμα Φυσικής) και η φοιτήτρια Θεοδώρα Ζαχαροπούλου (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) είναι το πιο πιστό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.

«Η αρτιότητα της κατασκευής του αρχαιότερου αυτού αστρονομικού υπολογιστή (όπως έχει χαρακτηριστεί στη διεθνή βιβλιογραφία), μας έχει καταπλήξει» δηλώνουν οι καθηγητές και οι τεχνικοί που συνεργάστηκαν στην κατασκευή του.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια και χρησιμοποιούταν για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.

Η έκθεση, «Ελλάδα και τεχνολογία - Mια διαχρονική προσέγγιση», διοργανώνεται από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ, το Σύλλογο Φίλων του Τελλογλείου Ιδρύματος και το Ίδρυμα Λαμπράκη. Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσονται στις φθινοπωρινές «Ημέρες Πολυτεχνείου» 2008.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου 2008 - 11 Ιανουαρίου 2009. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00-14:00.
Τετάρτη 9:00- 14:00 και 17:00-21:00. Σάββατο, Κυριακή: 10:00 -18:00.

Newsroom ΔΟΛ

Τελλόγλειο Ίδρυμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: