Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

20 Νοε 2008

Αναστηλώνεται η αυλή των θαυμάτων στην Πλάκα

Οι Αέρηδες και ο Μεντρεσές σε γκραβούρα τον 18ο αιώνα

Το αποκαλούμενο και «αυλή των θαυμάτων» οικοδομικό τετράγωνο της Πλάκας που ορίζεται από τις οδούς Αδριανού, Βρυσακίου, Κλάδου και Άρεως, με μικρά και εγκαταλελειμμένα οικήματα, τα οποία ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται να αποκατασταθεί προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Η περιοχή ωστόσο είναι ιδιαιτέρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με πολλά εμφανή αρχαία κατάλοιπα, αλλά και επαναχρησιμοποιημένα σε μεταγενέστερες κατασκευές τμήματα αρχαίων μνημείων. Πέραν αυτού, οι αρχαιολόγοι είναι απολύτως βέβαιοι για την ύπαρξη αρχαιοτήτων που ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί. Η αρχαιολογική έρευνα, λοιπόν, προ οποιασδήποτε ενέργειας ανάπλασης των οικημάτων -η κατάστασή τους είναι κυριολεκτικά ερειπιώδης-, επιβάλλεται.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όπου και εγκρίθηκε η σχετική προμελέτη με κονδύλι από το Γ΄ ΚΠΣ. Για την ολοκλήρωση του έργου ωστόσο θα απαιτηθεί και πολύς χρόνος, και χρήματα. Η πρόβλεψη κάνει λόγο για το 2013 και για 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πού θα βρεθούν.

Ας σημειωθεί ότι η συνολική έκταση του τετραγώνου είναι 3.700 τ.μ., ενώ ο ελεύθερος χώρος είναι 1.600 τ.μ. Ενδιαφέρον ιστορικά έχει το γεγονός ότι σε αυτή την «αυλή» είχαν συσκευαστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είχε αποσπάσει ο Έλγιν από την Ακρόπολη.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: