Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Δεκ 2008

Συνέλευση της Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα

Η Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα διοργανώνει γενική συνέλευση με θέμα: «Συμβολή της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα στην ανάδειξη, προβολή και ένταξη των μεσαιωνικών μνημείων στις τοπικές κοινωνίες».

Η Ένωση συστάθηκε το Νοέμβριο του 2005 με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μεσαιωνικών Σπουδών (ΙΝΜΕΣΠ), από ηγετικά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο την καστρόπολη του Μιστρά. Σήμερα απαριθμεί 45 μέλη, Δήμους, Κοινότητες και Νομαρχίες, μεταξύ των οποίων: τα Χανιά, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Σέρβια και το Σουφλί. Στη συνέλευση, η οποία είναι ανοιχτή σε επιστήμονες, αρχαιολόγους, τοπογράφους, αρχιτέκτονες αλλά και σε δημοσιογράφους, έχουν κληθεί εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κεντρικής διοίκησης, Αναπτυξιακών εταιρειών, Επιμελητηρίων, Εφορείες Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και άλλοι οργανισμοί (ΜΚΟ) καθώς και τα μέλη της Ένωσης και του Ινστιτούτου Μεσαιωνικών Σπουδών.

Αρχικοί ομιλητές στη συνέλευση είναι: Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των ομιλιών και ο Διευθυντής της Ένωσης κ. Νικόλαος Δεληβοριάς, ο οποίος θα μιλήσει για την ‘‘ανάγκη ανάδειξης, προβολής, και δημιουργικής αξιοποίησης των μεσαιωνικών μνημείων’’ καθώς και για ‘‘τις δράσεις που μπορούν να αναληφθούν την 4η προγραμματική περίοδο’’. Επίσης, ειδικός εκπρόσωπος από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα παρουσιάσει ‘‘το 4ο ΚΠΣ για τον πολιτισμό’’. Στη συνέχεια του προγράμματος, η υπεύθυνη του τμήματος ανάπτυξης της ΑΝΚΟ (Αναπτυξιακή Κοζάνης) κ. Γκερεχτέ, θα παρουσιάσει ‘‘το διατοπικό σχέδιο στα πλαίσια του προγράμματος Leader για τα μεσαιωνικά κάστρα’’, ο γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, θα εστιάσει με το λόγο του ‘‘στη συμβολή των επιμελητηρίων στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων’’, ενώ αργότερα ο αρχιτέκτων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) κ. Γιώργος Ντέλλας, θα αναφερθεί διεξοδικά ‘‘στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συντήρηση, αναστήλωση, και ένταξη των μεσαιωνικών μνημείων στη σύγχρονη κοινωνία’’ με παραδειγματολογική την εμπειρία της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Τέλος, πριν από την έναρξη της συζήτησης, η οποία θα δώσει λαβή για σχόλια και μέσω της οποίας θα ανακύψουν κρίσιμα ερωτήματα, το έγκριτο μέλος του Ινστιτούτου Μεσαιωνικών Σπουδών κ. Χρήστος Λάζος, θα μιλήσει για ‘‘το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη και ένταξη των μεσαιωνικών μνημείων στη ζωή της τοπικής κοινωνίας’’.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, στις 12 Δεκεμβρίου 2008 (11.00 π.μ.).

Περισσότερα στο www.greekcastles.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

έχει κανέναν από την Τήνο;