Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

12 Δεκ 2008

Έκκληση για τη διάσωση του Αγίου Νικολάου Βάνης Tήνου (α' μισό 17ου αι.)

Μουντάδος, 12/12/2008

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με μεγάλη λύπη την αδιαφορία του κράτους και του κατά νόμο αρμοδίου Υπουργείου Πολιτισμού ως προς τα βυζαντινά και ενετικά μνημεία της Τήνου τα οποία έχουν περιέλθει πλέον σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης και παρακμής. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Άγιος Νικόλαος Βάνης η κατάσταση του οποίου φαίνεται αρκετά κρίσιμη μιας και μεγάλα τμήματα του μοναστηριακού συγκροτήματος είναι έτοιμα να καταρρεύσουν εντός του χειμώνα που διανύουμε.


Λίγα λόγια για το Ναό και το συγκρότημα

Στο Κεχροβούνι στην περιοχή «Βάνη» κάτω από το γυναικείο Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται το συγκρότημα του αντρικού μοναστηριού του Αγ.Νικολάου εγκαταλελειμμένο πλέον από μοναχούς και υπό κατάρρευση στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Η ιστορία του συγκροτήματος σημαντική. Εδώ εγκαταστάθηκε ο πρώτος ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος της Τήνου ο Αρσένιος (1716-1736) πριν οικοδομηθεί ο Ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ (1759) και το δεσποτικό οίκημα και μεταφερθεί η αρχιεπισκοπική έδρα στη Χώρα.
Ο ναός τους Αγίου Νικολάου μια απ’τις σημαντικότερες τρουλαίες βασιλικές της Τήνου κατασκευάσθηκε το 1624 σύμφωνα με επιγραφή που βρισκόταν κατά τον Βασιλειάδη «επί των νεότερων κελλιών του μονυδρίου» και που σήμερα είναι τοποθετημένη στο ανώφλι της εισόδου του συγκροτήματος. Δεν γνωρίζουμε αν τα υπόλοιπα κτίσματα του συγκροτήματος έχουν χρονολογηθεί. Λογικά όμως δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεταγενέστερα αφού όταν ήρθε και εγκαταστάθηκε ο Αρσένιος σε ηλικία 27 ετών (άρα περί το 1743) διέμεινε στο μοναστήρι.


Η σημερινή κατάσταση

Πριν τρία περίπου χρόνια παρατηρήσαμε οτι πραγματοποιήθηκαν κάποιες εργασίες συντήρησης του κελύφους του ναού και ειδικά του τρουλαίου τμήματος. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετικά αργό ρυθμό αφήνοντας το μνημείο χωρίς επίχρισμα εκτεθειμένο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του νησιού για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εργασίες αισίως ολοκληρώθηκαν αρκετούς μήνες μετά με τέτοιο τρόπο όμως που η ποιότητα των επεμβάσεων προκαλεί πολλά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα τους ως προς την προστασία του μνημείου.
Σήμερα εκτός από τις κακοτεχνίες που είναι εμφανείς ακόμα κι από ένα ανειδίκευτο μάτι κανείς παρατηρεί οτι μεγάλο μέρος των κτισμάτων που ανήκουν στο μοναστηριακό συγκρότημα είναι έτοιμα προς κατάρρευση και κάποιοι τοίχοι έχουν ήδη πάρει μεγάλη κλίση.


Έκκληση

Παρακαλούμε την αρμόδια Β’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όπως αναλάβει δράση για την προστασία της πλούσιας ενετικής και βυζαντινής κληρονομιάς του νησιού μας και την καλούμε όπως υποστυλώσει άμεσα τους τοίχους που κινδυνεύουν με κατάρρευση ώστε να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σημαντικού αυτού μοναστηριακού συγκροτήματος στην αρχική του μορφή.


Για τα ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ
Ιωάννα Παπασταθοπούλου

[για μεγαλύτερη ευκρίνεια κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες]

1 σχόλιο:

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Την επιστολή-έκκληση καταθέσαμε χτες στο ΥΠ.ΠΟ- Β' ΕΒΑ με κοινοποίηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου και το Δήμο Τήνου.