Χρυσά στεφάνια στη Θεσσαλονίκη αλλά και θησαυρός χρυσών νομισμάτων από το βυθό του λιμένα της Ρόδου περιλαμβάνονται στα σημαντικότερα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελλάδα το 2008. Τη χρονιά που ο διασημότερος αρχαιολόγος, ο Ιντιάνα Τζόουνς, επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη και τα κρυστάλλινα κρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των επιστημόνων και του κοινού η πραγματική διεθνής αρχαιολογία έχει να επιδείξει σημαντικές ανακαλύψεις.
Ο ΕΤ επέλεξε τις σημαντικότερες στιγμές της αρχαιολογικής έρευνας στη χώρα μας για το 2008:
- Τα χρυσά Μακεδονικά Στεφάνια
Στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 1.400 τάφοι, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και πρωτοχριστιανικών χρόνων. Στην πόλη συνεχίζεται η μεγαλύτερη ενιαία αρχαιολογική ανασκαφή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ. Κοσμήματα, νομίσματα, αγγεία, κλίβανοι και άλλα ευρήματα έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως. Ομως τα ελληνιστικά χρυσά στεφάνια (τέσσερα από φύλλα ελιάς και ένα από φύλλα βελανιδιάς) εντυπωσίασαν τους επιστήμονες και οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρο του κόσμου.
- Το ανάκτορο της Βεργίνας
Τα μυστικά του ανακτόρου της Βεργίνας αποκρυπτογράφησε η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία το χρονολογεί πλέον με σιγουριά στο 350-340 π.Χ., στα χρόνια του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ίδια αποκάλυψε ότι αρχιτέκτονας του ανακτόρου ήταν ο Πύθεος, δημιουργός και του περίφημου Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού. Οι ερευνητές έκαναν μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη. Βρήκανε ακριβώς το πόδι, τη μονάδα μέτρησης των αρχαίων Μακεδόνων και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την τρισδιάστατη απεικόνιση του ανακτόρου.
- Ο θησαυρός της Ρόδου
Περισσότερα από 4.000 χρυσά νομίσματα αλλά και κοσμήματα εντοπίστηκαν στον εμπορικό λιμένα της Ρόδου την άνοιξη του 2008. Στην πλειονότητά τους οθωμανικά, τα νομίσματα χρονολογούνται στο 18ο αιώνα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «το εύρημα είναι σπανιότατο τόσο ως προς το πολύτιμο μέταλλό του όσο και την πληθώρα των εκδόσεων και υποδιαιρέσεων που περιλαμβάνει». Οθωμανικά νομίσματα αυτού του τύπου πρωτοεκδόθηκαν το 1477 από τον Μωάμεθ τον Β’. Ο εντοπισμός τους έγινε από αρχαιολόγους στη διάρκεια υποβρύχιας έρευνας στο λιμάνι της Ρόδου μετά την υπόδειξη ιδιώτη για την ύπαρξη στην περιοχή σημαντικών ναυαγίων.
- Ρωμαϊκά γλυπτά στη θάλασσα της Κύθνου
Οι ελληνικές θάλασσες κάθε χρόνο μας προσφέρουν ανεκτίμητους θησαυρούς. Στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου όπου συνεχίστηκαν και φέτος οι ενάλιες έρευνες στον αρχαίο λιμένα ανελκύστηκαν ανδρικός κορμός σε φυσικό μέγεθος και κεφαλή γενειοφόρου άνδρα που σώζει σε καλή κατάσταση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Η υποβρύχια έρευνα διεξάγεται για δεύτερη χρονιά υπό τη διεύθυνση του καθηγητού κ. Αλέξανδρου Μαζαράκη – Αινιάν από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του αρχαιολόγου δρ. Δημήτρη Κουρκουμέλη από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
- Το Αρχοντικό Πέλλας
Στο Αρχοντικό Πέλλας τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα. Η φετινή ανασκαφή των αρχαιολόγων Παύλου και Αναστασίας Χρυσοστόμου έφερε στο φως σαράντα τρεις νέους τάφους, που χρονολογούνται από την εποχή του σιδήρου (β’ μισό του 7ου αι. π.Χ.) μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (279 π.Χ.). Ξεχωρίζει ο τάφος κοριτσιού της ελληνιστικής περιόδου. Εκτός των άλλων κτερισμάτων στον τάφο βρέθηκε και εξαιρετικής τέχνης πήλινη κεφαλή που απεικονίζει τη νεκρή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ Ελεύθερος Τύπος
ΠΡΟΣΦΟΡΑ -50% σε όλα τα βιβλία μας
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου