Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

17 Φεβ 2009

Έκθεση αφιερωμένη στον Giorgio de Chirico και τις μούσες του

Με την ευκαιρία των 120 χρόνων από τη γέννηση του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο (10 Ιουλίου 1888) και των 30 από το θάνατό του (20 Νοεμβρίου 1978), το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο έκθεση αφιερωμένη στις γυναίκες-μούσες του διάσημου ζωγράφου.

Η έκθεση διερευνά μια από τις πηγές έμπνευσής του, δηλαδή τις πραγματικές και ιδεατές Μούσες (παραδοσιακές, μυθολογικές και αθάνατες), οι οποίες συντρόφευσαν τον ντε Κίρικο, καθόλη τη διάρκεια της προσωπικής και καλλιτεχνικής του πορείας.

Η αιώνια και συνεχώς εξελισσόμενη αρμονική σχέση του δημιουργού με τη μυθολογική μορφή της Αριάδνης εξετάζεται παράλληλα με τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του και των δύο συζύγων του, Ράισα Γκούρεβιτς και Ιζαμπέλα Φαρ Πακτσγουέρ.

Μελετώντας διαφορετικά σύνολα έργων και τεχνοτροπικές περιόδους, η έκθεση σκιαγραφεί την εικονική μεταμόρφωση της Αριάδνης, καθώς αυτή σταδιακά προσλαμβάνει τη φυσική όψη των πραγματικών Μουσών του ντε Κίρικο.

Η βαθμιαία μυθολογική και μεταφυσική «μετουσίωσή» της, οδηγεί στον παρόμοιο εξανθρωπισμό της Αριάδνης , η οποία μετατρέπεται σε μια ζωντανή και αληθινή γυναίκα του εικοστού αιώνα.

Η επιλογή των έργων (περίπου 75 πίνακες ζωγραφικής, 15 σχέδια και ακουαρέλες και 10 γλυπτά) περιλαμβάνει έναν αριθμό τεχνοτροπικά αναγνωρίσιμων νέο-μεταφυσικών έργων του ντε Κίρικο(1960-1970), καθώς επίσης και κάποιων λιγότερο γνωστών και σπανίως εκτεθειμένων «παραδοσιακά» ζωγραφικών έργων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται γυναικεία πορτραίτα του εικοστού αιώνα και γυμνά εμπνευσμένα από τον Ρούμπενς.

Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

En' Tino είπε...

Είχα πάει στην έκθεση που είχε γίνει στο μουσείο στην Άνδρο πριν αρκετά χρόνια και ήταν φανταστική...Θα προσπαθήσω να πάω και σε αυτήν

Εν'Τήνο