Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Μαρ 2009

Εικόνες από την Αφρική φέρνει το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 13 έως τις 22 Μαρτίου


Τη σύγχρονη αφρικανική πραγματικότητα κινηματογραφημένη από Αφρικανούς δημιουργούς συστήνει στους θεατές το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αρχίζει την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου.

«Η Αφρική εκ των έσω» είναι ο τίτλος του βασικού αφιερώματος που παρουσιάζει την κινηματογραφία της «πιο πλούσιας στο έδαφος και πιο φτωχής για τους κατοίκους της ηπείρου», όπως χαρακτηριστικά είπε παρουσιάζοντας την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός του διευθυντής Δημήτρης Εϊπίδης.

«Ταινίες από το Τόγκο, το Μάλι, τη Λιβερία αλλά και τη Νότιο Αφρική κινηματογραφημένες αποκλειστικά από Αφρικανούς δημιουργούς, καταθέτουν τη δική τους ματιά και συμμετέχουν στον παγκόσμιο διάλογο για την αφρικανική ήπειρο την οποία μέχρι σήμερα η παγκόσμια κοινότητα γνώριζε από καταγραφές αμερικανών και δυτικοευρωπαίων κυρίως κινηματογραφιστών υπό τη δική τους επιφανειακή, τουριστική, φολκλορική και ίσως ύποπτη και 'αποικιοκρατική' οπτική» δήλωσε ο κ. Εϊπίδης.

Στη διάρκεια της φετινής 11ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα, θα προβληθούν συνολικά περί τις 200 ταινίες, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε εθνικές κινηματογραφίες (Αφρικάνικα, Αυστριακά και ντοκιμαντέρ από το Μεξικό) και σε δημιουργούς (για τον Έλληνα Φώτο Λαμπρινό, τον Ελβετό Στέφαν Σβίτερτ και τον Καναδό Πίτερ Ουιντόνικ).

«Εν μέσω κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, με ιδιαίτερα κλονισμένη την εμπιστοσύνη όλων μας στην εικόνα και την έννοια της 'είδησης' όπως αυτή μεταφέρεται , το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ επιμένει για 11η χρονιά να ενημερώνει για τη σύγχρονη πραγματικότητα ανά τον πλανήτη» τόνισε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Διεθνές Συνέδριο ντοκιμαντέρ που αποκτά αυτόματα την έδρα του στην πόλη όπου θα πραγματοποιηθεί και τις επόμενες χρονιές.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του 11ου φεστιβάλ εντάσσονται τέσσερις ημερίδες («Εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης και δημοκρατία», «Ο κοινωνικός ρόλος των φεστιβάλ ντοκιμαντέρ», «Αφρική» και «Παιδί στον κόσμο των μεγάλων»), δυο masterclass -του Ούγγρου διευθυντή φωτογραφίας Βίλμους Ζίγκμουντ και του σκηνοθέτη Αρίκ Μπέρνστάιν-, καθώς και δύο εκθέσεις φωτογραφίας (του Ιρανού Μπάμπακ Σαλαρί και της Ελληνίδας Βάσιας Πελεγράτη), καθώς και μία έκθεση γελοιογραφίας του Τούρκου Τουρχάν Σελτσούκ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα ΕΔΩ: http://tdf.filmfestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: