Η είσοδος του Παλατιού του Μαγίστρου στη Ρόδο
Ολόκληρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο χρειάζεται επισκευές και συντηρήσεις αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ απροόπτων, όπως αυτό που έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο: έπεσε τμήμα των επάλξεων στον νότιο πύργο της (σημερινής) εισόδου.
Το υπουργείο Πολιτισμού θα αποκαταστήσει πλήρως το συγκεκριμένο σημείο, όμως ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ι. Κίζης είναι κατηγορηματικός. Η ανάγκη γενικού σχεδίου είναι μεγάλη.
Το μνημείο, που έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από όλα τα μνημεία του νησιού, «πατά» επάνω στο βυζαντινό τείχος της πόλης. Κατασκευάστηκε από Ναϊτες Ιππότες και είχε διαδοχικές φάσεις ακμής και παρακμής, μέχρι την τελική. Η δεκαετία του 30 το βρίσκει ερείπιο και οι Ιταλοί κατακτητές των Δωδεκανήσων αποφασίζουν την ανοικοδόμησή του. Με τα μέσα της εποχής, εξαιτίας των οποίων, τώρα, έχουμε τα προβλήματα.
Οπως ακούστηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η εφαρμογή της μελέτης για τις επάλξεις «είναι μόνον η αρχή». Μακροπρόθεσμος στόχος είναι «η επαναπόδοση του Παλατιού σε ασφαλή χρήση», με απομάκρυνση των υπερβολικών φορτίων (αρχαιολογικές αποθήκες, δεξαμενές πετρελαίου), αντισεισμική θωράκιση επιμέρους περιοχών και του συνόλου κ.ά.
Πριν από δέκα χρόνια ήταν μη μνημείο. Ενας σωρός από πέτρες και ούτε καν ευδιάκριτος. Σήμερα, το θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης (3ος αι. π.Χ.), χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και των συνεργατών του, έχει αποκτήσει περίγραμμα, όπως και ένα τμήμα του αυθεντικού υλικού του - 1.500 λιθόπλινθους.
Σε τρία χρόνια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η αναστήλωσή του, τη μελέτη για την οποία συζήτησε και ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η Κωνσταντίνα Καραλή και η Μαρία Τζωρτζάκη εκπόνησαν τη μελέτη αναστήλωσης, που προβλέπει αναστήλωση του κάτω κοίλου, των δύο παρόδων και της σκηνής και θα ολοκληρωθεί δαπάναις του Ιδρύματος Νιάρχου.
Αγγελική Κώττη
http://www.ethnos.gr
ΠΡΟΣΦΟΡΑ -50% σε όλα τα βιβλία μας
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου