Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

13 Μαΐ 2009

Εγκαινιάσθηκε την Πέμπτη 07/05/09 το έργο ανάδειξης του σπηλαίου της Αντιπάρου

Ίσως το κορυφαίο αξιοθέατο της Αντιπάρου είναι το φημισμένο σπήλαιο ένα μοναδικό μνημείο φυσικής και ιστορικής σημασίας.

Βρίσκεται 10 km περίπου νότια του οικισμού και σε υψόμετρο 180μ και είναι γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στους κατοίκους της Αντιπάρου το σπήλαιο ήταν γνωστό ως «καταφύγι». Το εσωτερικό του όμως παρέμενε άγνωστο μέχρι το 1673(τότε αναφέρεται η επίσκεψη του Γάλλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Charles François Ollier).
Η συστηματική εξερεύνηση, χαρτογράφηση και μελέτη του σπηλαίου έγινε το 1979 από την Άννα Πετροχείλου. Το σπήλαιο είναι βαραθρώδες, ανήκει στα καρστικά. Πριν από πολλούς αιώνες η οροφή του πρόσθιου τμήματος γκρεμίστηκε και έτσι δημιουργήθηκε η σημερινή είσοδος του. Στο σπήλαιο αυτό θα δείτε έναν πελώριο σταλαγμίτη ο οποίος είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης (45 εκατομμύρια χρόνια).
Στον υπαίθριο χώρο που δημιουργήθηκε από την κατακρήμνιση υπάρχουν δυο γραφικά ξωκλήσια, του Αϊ Γιάννη Σπηλιώτη και της Ζωοδόχου Πηγής. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλούν οι επιγραφές και τα χαράγματα με τα ονόματα των επισκεπτών του σπηλαίου. Από την Αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή το θαύμασαν επιφανείς επισκέπτες και περιηγητές, όπως ο Αρχίλοχος, ο λόρδος Βύρων και o Όθων.
Το σπήλαιο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε ταραγμένες ιστορικές στιγμές της Αντιπάρου, προσφέροντας καταφύγιο στους κατοίκους.

Με την εμφάνιση τουρισμού στο νησι και κυρίως από την δεκαετία του 70 πλήθος επισκεπτών φτάνει στο ύψωμα για να θαυμάσει αυτό το εκπληκτικό δημιούργημα της φύσης στην αρχή με μουλάρια και γαϊδούρια αργότερα στην δεκαετία του 90 με αυτοκίνητα και ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Υπολογίζεται ότι δέχεται περίπου 50-60000 επισκέπτες τον χρόνο

Περισσότερα στο blog: antiparios.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: