Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

9 Μαΐ 2009

Ταυτοποιήθηκε ο χάλκινος άνδρας του Μπρίντιζι

Το χάλκινο άγαλμα ύψους 1,50 μ., που αναπαριστά τον Πολυδεύκη, αγαπημένο μαθητή του σοφιστή Ηρώδη του Αττικού, θεωρείται το σημαντικότερο αρχαίο εύρημα της τελευταίας εικοσαετίας στην Ιταλία

Στον βυθό της Αδριατικής, δύο μόλις χιλιόμετρα νοτίως των ακτών του Μπρίντιζι, περίμενε επί 20 αιώνες τους δύτες-ανασκαφείς του το μοναδικό ίσως χάλκινο άγαλμα-προϊόν ελληνικού εργαστηρίου της ρωμαϊκής εποχής.

Το άγαλμα, ύψους 1,50 μ., αναπαριστά τον αγαπημένο μαθητή του σοφιστή Ηρώδη του Αττικού (2ος αι. μ.Χ.) Πολυδεύκη και είναι το μοναδικό που βρέθηκε αδιάσπαστο στο υδάτινο καταφύγιό του εν μέσω 700 και πλέον χάλκινων θραυσμάτων άλλων αντικειμένων. Δεκαεπτά χρόνια μετά τον εντοπισμό του υποβρύχιου θησαυρού (1992) και έπειτα από αναλυτικές αρχαιολογικές μελέτες, το άγαλμα ταυτοποιήθηκε με τον Πολυδεύκη. Η πρώτη επίσημη επιστημονική ανακοίνωση της ταυτοποίησης θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη από την αρχαιολόγο, συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Σαλέντο, κυρία Κάτια Μανίνο στο πλαίσιο του διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου με θέμα «Κλασική παράδοση και νεωτερικά στοιχεία στην πλαστική της ρωμαϊκής Ελλάδας» που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα του ΑΠΘ.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα σπάνιο εύρημα, από τα λιγοστά χάλκινα που διασώθηκανκαθώς το υλικό κατασκευής τους ήταν ιδιαίτερα ακριβό, με αποτέλεσμα συχνά να καταστρέφονται (να λιώνονται) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το υλικό τους» λέει η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ κυρία Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου. «Είναι το σημαντικότερο ίσως εύρημα της τελευταίας εικοσαετίας στην Ιταλία μετά τα ευρήματα των “Χάλκινων της Ελλάδας” που αποκαλύφθηκαν επίσης σε υποβρύχια ανασκαφή στην Αδριατική το 1972. Εντάξαμε το άγαλμα- όπως και τα υπόλοιπα χάλκινα θραύσματα της Αδριατικής- στον “κύκλο των χαμένων χάλκινων του Μπρίντιζι”» τονίζει η ιταλίδα αρχαιολόγος Κάτια Μανίνο.

Σύμφωνα με τους μελετητές του ευρήματος, ακόμη δεν έχουν διευκρινισθεί οι συνθήκες υπό τις οποίες το χάλκινο άγαλμα αλλά και τα εκατοντάδες ακόμη χάλκινα θραύσματα (700) που το «συνόδευαν» βρέθηκαν στη θάλασσα. Η περίπτωση του ναυαγίου απομακρύνεται από τις υποθέσεις των ερευνητών καθώς σε μεγάλη απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκαν δεν εντοπίστηκαν ίχνη πλοίου. Το πιθανότερο, όπως εικάζουν οι μελετητές, είναι να ρίχτηκε στη θάλασσα από τα μέλη του πληρώματος προκειμένου να ελαφρύνει το φορτίο και να αντιμετωπισθεί τυχόν κίνδυνος βύθισης του ρωμαϊκού πλοίου.

Ο χάλκινος Πολυδεύκης, ίσως ο μοναδικός μεταλλικός μεταξύ των δεκάδων μαρμάρινων αγαλμάτων που είχε στήσει στις βίλες του στον Μαραθώνα και στην Κυνουρία ο δάσκαλός του Ηρώδης ο Αττικός, ύστερα από πολυετή μελέτη και συντήρησή του, εκτίθεται πλέον στο περιφερειακό μουσείο F. Ribezzo του Μπρίντιζι.

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: