Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

25 Ιουν 2009

Το πρώτο γιοτ-εργαστήριο που θα μελετήσει τη μόλυνση στη Μεσόγειο

Ένα γαλλικό γιοτ, διαφορετικό από τα άλλα, πρόκειται να μελετήσει την μόλυνση στη Μεσόγειο. Θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα κινείται με υδρογόνο και θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με ένα επιστημονικό εργαστήριο. Η αποστολή έχει την ονομασία “Zero CO2” («Μηδέν Διοξείδιο του Άνθρακα») και οργανώνεται από το γαλλικό πανεπιστήμιο «Ζοζέφ Φουριέ». Θα αρχίσει το Μάρτιο του 2010 και θα διαρκέσει δέκα μήνες.

Στόχος του προγράμματος θα είναι ο περίπλους της Μεσογείου Θάλασσας, από τη μια άκρη της ως την άλλη, περνώντας και από την Ελλάδα. Το μήκους 12 μέτρων γιοτ, που ναυπηγείται από το ναυπηγείο RM στη Λα Ροσέλ της Γαλλίας, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Παρίσι, σε έκθεση σκαφών, το Δεκέμβριο του 2009.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας του σκάφους, που παίρνει ενέργεια από κυψέλες υδρογόνου, αναπτύσσεται από τη γαλλική εταιρία CEA Liten στη Γκρενόμπλ και θα επιτρέπει στο σκάφος να είναι απολύτως αυτάρκες όσον αφορά τις ενεργειακές του ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται να ανεφοδιάζεται καθ’ οδόν.

To επιστημονικό εργαστήριο πάνω στο σκάφος, που δημιουργείται από το πανεπιστήμιο «Ζοζέφ Φουριέ» και την τεχνολογική θυγατρική του Floralis, θα αξιοποιηθεί για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την ανθρωπογενή μόλυνση (αστική και βιομηχανική).

Το σκάφος θα συλλέξει στοιχεία για το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα, της αμμωνίας και του μεθανίου, θα μελετήσει τα ιζήματα των λιμανιών κλπ. Σκοπός της πρωτοβουλίας, πέρα από την επιστημονική αξία της, θα είναι η ευαισθητοποίηση όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα, τόσο των επαγγελματιών όσο και των ερασιτεχνών, ώστε να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες αιχμής που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια.

Στη διάρκεια του ταξιδιού, πέρα από την μελέτη του «φαινομένου του θερμοκηπίου» και των συνεπειών του για τη Μεσόγειο, το πλήρωμα του σκάφους (ερευνητές του πανεπιστημίου «Ζοσέφ Φουριέ») θα κάνει επιστημονικές έρευνες για τη δυνατότητα παραγωγής «πράσινου υδρογόνου», με την χρήση ηλιακών πάνελ και ανεμογεννητριών.

Το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα στο Ιντερνετ (www.zeroCO2sailing.com), που, μεταξύ άλλων, θα δίνει πληροφορίες για τα στάδια του ταξιδιού στη Μεσόγειο, καθώς και για τα επιστημονικά δεδομένα που θα συλλέγει και αναλύει το πλωτό επιστημονικό εργαστήριο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=57469

Δεν υπάρχουν σχόλια: