Το Μνημείο της Επισκοπής και το εκκλησάκι της Αγ. Άννας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σίκινο, στις 27-28 Ιουνίου, η 1η Αρχαιολογική Συνάντηση «Multum in Parvo», με κεντρικό θέμα το Μνημείο της Επισκοπής και ευρύτερη θεματολογία σχετικά με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο της Σικίνου όσο και των γύρω νησιών των Κυκλάδων.
Τα θέματα της Συνάντησης παρουσίασαν εισηγητές με σπουδαίο και αναγνωρισμένο έργο στις Κυκλάδες, μεταξύ των οποίων η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Δρ Φωτεινή Ζαφειροπούλου, η Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ Δρ Βιβή Βασιλοπούλου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού, ο αρχαιολόγος-επιγραφικός και μέλος της Ελληνικός Επιγραφικής Εταιρίας Άγγελος Ματθαίου κ.ά.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με ψήφισμα που συνυπέγραψαν όλοι οι εισηγητές και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, με αίτημα την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ για τη διάσωση και συντήρηση του Μνημείου της Επισκοπής.
Τη διημερίδα υλοποίησε η δημιουργική ομάδα Media dell’ Arte στο πλαίσιο του σχεδίου «ΝΗΣΟΛΟΓΙΟ 2007-2012», μια πρωτοβουλία της ομάδας που υλοποιείται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε ορισμένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου (Φολέγανδρο, Σίκινο, Δονούσα, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη) με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες (εκδόσεις βιβλίων και CD, διοργάνωση εκθέσεων και συναυλιών, οργάνωση αρχείων προφορικής ιστορίας κλπ.).
Αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας και περισσότερες πληροφορίες διατίθενται από τη Media dell’ Arte και από την Κοινότητα Σικίνου.
Το Μνημείο της Επισκοπής
Πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον μνημείο της Σικίνου, η ιδιαιτερότητα του οποίου έγκειται στο συνδυασμό παλαιότερων και νεότερων αρχιτεκτονικών στοιχείων, καθώς ένα ιερό της αρχαιότητας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Αρχικά, όσον αφορά το αρχαίο μνημείο, είχε ταυτιστεί με ναό του Πυθίου Απόλλωνος του 3ου αι. π.Χ. Όμως το 1967, οι Thomson και Τραυλός, οι οποίοι ήρθαν στη Σίκινο και αποτύπωσαν το μνημείο, διαπίστωσαν ότι το οικοδόμημα με τις υπόγειες θολωτές κρύπτες είχε τον αρχιτεκτονικό τύπο των ρωμαϊκών μαυσωλείων του 2ου και 3ου αι. μ.Χ. Επομένως, πρόκειται για ταφικό μνημείο ή μαυσωλείο, το οποίο αργότερα, γύρω στον 17ο αιώνα, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο. Αυτή τη στιγμή, το μνημείο κινδυνεύει να καταρρεύσει, λόγω της έλλειψης μέτρων διάσωσης και συντήρησής του.
Πηγή: http://www.arxaiologia.gr/
ΠΡΟΣΦΟΡΑ -50% σε όλα τα βιβλία μας
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου