Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

15 Σεπ 2009

Περιηγήσεις: 2. Το Ρημόκαστρο της Χίου

Στο οροπέδιο του Αίπους, οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως αγροικίες στις θέσεις Ρημόκαστρο (Ελληνόκαστρο ή Ληνόκαστρο ή Λημόκαστρο ή Ρημόκαστρο) , Εβριακή, και Καμπούρη το Γύρισμα. Η ευρύτερη περιοχή συνδέεται με την παρουσία αγροτοποιμενικών εγκαταστάσεων, που οργανώθηκαν εκεί από τον 5ο αι π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Με τους αγρότες συνδέονται και οι πολλοί λιθοσωροί που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Αίπους. Ο μεγαλύτερος από αυτούς έχει ύψος 7 και διάμετρο 40 μέτρα. Πρόκειται για τους ξερόλιθους που παραμέριζαν οι κάτοικοι, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμο έδαφος.

Από την αγροικία στο Ρημόκαστρο σώζονται μόνοι οι κατώτεροι θεμέλιοι δόμοι των τοίχων, που μάλλον ήταν χτισμένοι κατά το ισόδομο σύστημα. Μέσα στο κτίσμα βρέθηκαν τριπτήρες και μυλόπετρες, που χρησίμευαν για τη σύνθλιψη ελιάς και σταφυλιού. Αυτό αποδεικνύει ότι οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη γεωργία και ίσως την κτηνοτροφία, καλύπτοντας τις ανάγκες της οικογένειας ή και της ευρύτερης περιοχής. Στα δυτικά της αγροικίας υπήρχε δεξαμενή νερού, που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης.

Οι πέτρες και οι γωνιές του κτηρίου είναι πελεκητές και τα κατάλοιπα χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για το κτίσιμο των γεφυριών τις Χίου. Η επιφάνεια στη νότια πλευρά του κεντρικού κτιρίου είναι γεμάτη από κομμάτια κεραμιδιών, αγγείων και άλλων πήλινων αντικειμένων των ύστερων κλασσικών χρόνων.

Μια μερίδα αρχαιολόγων υποστήριξε, μετά την ανασκαφή της τοποθεσίας του Ρημόκαστρου, ότι τα κτίσματα μαρτυρούν τη δημιουργία μιας πόλη εξεγερμένων σκλάβων, που στασίασαν στο μακρινό παρελθόν και κατέφυγαν στα όρη.

Πηγή κειμένου: http://www.homeroupolis.gr/, http://www.chiosonline.gr/, http://www.chios-echo.gr/
Φωτογραφίες: Γ.Ασπρόμουγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: