Ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στην Κρήτη, το οποίο φέρει ιδιαίτερα πολύπλοκο δίκτυο υπόγειων διαδρόμων, εικάζει μια ομάδα αρχαιολόγων ότι μπορεί να αποτελεί την πηγή έμπνευσης για τον αρχαίο μύθο του Λαβυρίνθου όπου ζούσε ο Μινώταυρος.
Μια ομάδα Ελλήνων και Βρετανών μελετητών, που πραγματοποίησε εξερεύνηση στις στοές του λατομείου αυτό το καλοκαίρι, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Γόρτυνα στα νότια του νησιού, πιστεύει ότι υπάρχουν τόσες πιθανότητες να είναι αυτό ο Λαβύρινθος όσες και το παλάτι της Κνωσού, που βρίσκεται 20 μίλια μακριά και το οποίο ταυτίστηκε με το μύθο του Μινώταυρου από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε, περισσότερο από έναν αιώνα πριν.
Οι ετησίως 600.000 επισκέπτες της Κνωσού ακούν από τους ξεναγούς τους ότι η τοποθεσία είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελούσε την κατοικία του βασιλιά Μίνωα, ο οποίος υποτίθεται ότι διέταξε την κατασκευή του Λαβυρίνθου για να στεγάσει τον Μινώταυρο, ένα πλάσμα που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος, προϊόν της ερωτικής συνεύρεσης της βασίλισσας Πασιφάης με ένα ταύρο.
Ωστόσο, αυτή η ομάδα αρχαιολόγων θεωρεί ότι το σύμπλεγμα σπηλιών κοντά στη Γόρτυνα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τόπος στον οποίο αναφέρεται ο μύθος – αν πράγματι ο μύθος προέκυψε από ένα πραγματικό μέρος και ένα πραγματικό βασιλιά.
Ο γεωγράφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Nicholas Howarth, ο οποίος ηγήθηκε της εξερεύνησης, δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Γόρτυνα να χαθεί από την ιστορία του Λαβύρινθου, αφού η ανακάλυψη της Κνωσού από τον Arthur Evans και η ανασκαφές στην τοποθεσία από το 1900 έως το 1935, τράβηξαν όλη την προσοχή.
«Ο κόσμος δεν έρχεται μόνο για να δει τα αμφιλεγόμενα ερείπια που ανακάλυψε και ανακατασκεύασε ο Arthur Evans, αλλά επίσης για να αναζητήσουν μια σύνδεση με το μυθικό παρελθόν της Εποχής των Ηρώων. Είναι κρίμα που σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της Κνωσού δεν έχουν ποτέ ακούσει για άλλες πιθανές τοποθεσίες του μυθικού Λαβύρινθου», λέει ο κ. Howarth.
Οι ερευνητές της Οξφόρδης, με τη συνεργασία ειδικών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, ανακάλυψαν ότι το σύμπλεγμα σπηλιών στη Γόρτυνα είχαν «επισκεφτεί» πρόσφατα αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι ετοιμαζόταν να ανατινάξουν με δυναμίτη έναν από τους εσωτερικούς θαλάμους, με την ελπίδα να ανακαλύψουν κάποιο κρυμμένο θησαυρό.
Οι σπηλιές, τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν Σπηλιές του Λαβυρίνθου, αποτελούνται από 2.5 μίλια διασταυρούμενων τούνελ με ευρύχωρες αίθουσες και αδιέξοδα δωμάτια. Το σύμπλεγμα επισκέπτονταν ταξιδευτές από τον 12ο αιώνα μ.Χ., αλλά μετά την εκ νέου ανακάλυψη της Κνωσού στα τέλη του 19ου αιώνα, παραμελήθηκαν οι σπηλιές ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και ως αποθήκες πυρομαχικών από τις δυνάμεις των Ναζιστών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Μπαίνοντας στις Σπηλιές του Λαβύρινθου στη Γόρτυνα, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι αυτό το σκοτεινό μέρος είναι επικίνδυνο και κανείς μπορεί να χαθεί εύκολα. Η υπόθεση του Evans ότι το παλάτι της Κνωσού είναι επίσης και ο Λαβύρινθος πρέπει να εξεταστεί με σκεπτικισμό» λέει ο κ. Howarth. «Το γεγονός ότι αυτή η ιδέα επικρατεί τόσο έντονα στη λαϊκή φαντασία έχει να κάνει περισσότερο με την ρομαντική επιθυμία μας να πιστέψουμε τις ιστορίες από το παρελθόν, σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του Evans και την προνομιούχα θέση του».
Εκτός από την Κνωσό και τη Γόρτυνα, υπάρχει και τρίτο σύμπλεγμα σπηλαίων στο Σκοτεινό, το οποίο θα μπορούσε επίσης να έχει εμπνεύσει το μύθο του Λαβύρινθου. «Αν εξετάσουμε τα αρχαιολογικά δεδομένα,είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι ο Λαβύρινθος υπήρξε πράγματι... Νομίζω ότι κάθε τοποθεσία έχει τα ερείσματά της στο μυστήριο του Λαβύρινθου, αλλά στο τέλος υπάρχουν ερωτήματα που ούτε η αρχαιολογία ούτε η μυθολογία μπορούν να ελπίζουν ότι θα απαντήσουν» λέει ο κ. Howarth.
Πηγή: tvxs.gr
Περισσότερα σχετικά με το ίδιο θέμα στο ΕΘΝΟΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ -50% σε όλα τα βιβλία μας
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου