Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

13 Νοε 2009

Διαδικασία Ανακήρυξης Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης


Το αυξημένο ενδιαφέρον από Δήμους, Φορείς και απλούς πολίτες για την ανάδειξη Μνημειακών ελαιόδεντρων στην Κρήτη, οδήγησε στον καθορισμό συγκεκριμένης διαδικασίας για την ανακήρυξη και στην συνέχεια ανάδειξη Μνημειακών ελαιόδεντρων στα πλαίσια του ΣΕΔΗΚ.

Η διαδικασία αυτή που παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε στις Ημερίδες που πραγματοποιηθήκαν πρόσφατα στις 19 Σεπτεμβρίου στα Π. Ρούματα και στις 15 Οκτωβρίου στο Ζαρό αφορά την επιλογή, ανακήρυξη και στην συνέχεια ανάδειξη και αξιοποίηση και άλλων Μνημειακών Ελαιόδεντρων πέραν από τα 10 που έχουν ήδη ανακηρυχθεί και αναδειχθεί με πρόσφατο πρόγραμμα του ΣΕΔΗΚ.

Τα ήδη ανακηρυγμένα ηλικίας 2-3 χιλιάδων ετών, που βρίσκονται στις Βούβες (Δ. Κολυμβαρίου), στο Ανισαράκι (Δ. Καντάνου), τα Π. Ρούματα (Δ. Βουκολιών), τον Σαμωνά (Δ. Αρμένων), Κ. Τριπόδο (Δ. Γεροποτάμου), Γέννα (Δ. Συβρίτου), την Αρχαία Γόρτυνα (Δ. Γορτυνας), την Παλιάμα (Δ. Ζαρού), τον Πανασό (Δ. Ρούβα) και το Καββούσι (Δ. Ιεράπετρας), αναδείχτηκαν με καταγραφή, επιτόπια προβολή, και παρουσίαση τους σε βιβλίο, ντοκιμαντέρ και ιστοσελίδα http://www.polelia.gr/documentaries που έχουν κοινό τίτλο «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη».


Η διαδικασία που πρόσφατα καθορίστηκε περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

Οι Δήμοι, οι Συλλογικοί Φορείς η οι απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την ανακήρυξη κάποιου συγκεκριμένου ελαιόδεντρου ως Μνημειακού θα πρέπει να συμπληρώσουν και υποβάλλουν στον ΣΕΔΗΚ τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Υποψηφιότητας, που ακολουθεί

Τα στοιχεία αυτά θα εξεταστούν από Επιτροπή Ειδικών η οποία θα αποφασίσει εάν το προτεινόμενο δέντρο πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί καταρχήν ως «Υποψήφιο».

Στην συνέχεια Μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν και θα εξετάσουν επί τόπου τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και θα συμπληρώσουν τον Φάκελο της υποψηφιότητας του Δέντρου και με τυχόν άλλα που θα επισημανθούν η θα παρουσιαστούν στο μεταξύ από τους ενδιαφερόμενους. Ακολούθως η Επιτροπή θα υποβάλλει την τελική πρόταση της στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ το οποίο και θα προβεί στην τελική έγκριση και ανακήρυξη του δέντρου ως Μνημειακού.

Μετά την ανακήρυξη ο ΣΕΔΗΚ θα αναγράψει το συγκεκριμένο δέντρο στον Κατάλογο των Μνημειακών Ελαιόδεντρων Κρήτης και σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους θα προβούν στις ενέργειες επιτόπιας και δημόσιας ανάδειξης και προβολής του ελαιόδεντρου που έχουν ήδη εφαρμοστεί και στα ήδη ανακηρυγμένα αλλά και σε άλλες που ήδη μελετώνται και περιλαμβάνουν καθιέρωση ετήσιων Βραβεύσεων ανά κατηγορία χαρακτηριστικών π.χ. Ανάγλυφο, Περίμετρος, Διάμετρος, Σπηλαίωση, Ιστορία, Παράδοση κ.α

Παράλληλα με τις ενέργειες αυτές Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους Δήμους και άλλους Φορείς θα προωθήσουν έργα ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και βελτίωσης της οδικής προσπέλασης εφόσον απαιτείται αλλά και προστασίας των ελαιόδεντρων μέσω την διαδικασίας ανακήρυξης τους από το Κράτος ως « Μνημείων της Φύσης».

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟΥ που πρέπει να συμπληρωθεί από τους ενδιαφερομένους και να σταλεί στον ΣΕΔΗΚ μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ


Ευχαριστούμε τον Φ. από την Άνδρο για την πληροφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια: