Το Ακρωτήρι της Θήρας, η αρχαία πόλη που θάφτηκε κάτω από τη λάβα της ηφαιστειακής έκρηξης κατά τον 17ο αιώνα π.Χ. είναι η πλέον διάσημη πόλη του νησιού, δεν είναι όμως η μοναδική. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακαλύπτει από τον 19ο αιώνα ήδη κάποιες άλλες σπουδαίες κατοικημένες θέσεις.
Ανάμεσά τους μια θέση που ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα, δηλαδή τα τελευταία 3-4 χρόνια. Η έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μαρίζα Μαρθάρη, που προϊσταται των ανασκαφών, θα παρουσιάσει αυτή την πόλη σε διάλεξή της που θα δοθεί τη Δευτέρα, ώρα 8 μ.μ., στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα (Χαιρεφώντος 14Α πλατεία Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα).
Τίτλος της ομιλίας της «Ραός: Ενας νέος οικισμός της Μέσης και Υστερης Χαλκοκρατίας με τοιχογραφίες, στο νότιο άκρο της καλντέρας, στη Θήρα».
Το πρώτο που θα αναφέρει η δρ Μαρθάρη είναι πως οι αρχαίοι είχαν την ίδια θέα με τους σημερινούς, αφού, όπως δείχνουν οι νεότερες έρευνες γεωλόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, η καλντέρα υπήρχε και πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου που κάλυψε το Ακρωτήρι. Επομένως, δεν ήταν «στρογγύλη» (στρογγυλή) δηλαδή η Σαντορίνη.
Ο νέος οικισμός, που άκμασε κατά τα τέλη της Μέσης Χαλκοκρατίας και τις αρχές της Υστερης Εποχής του Χαλκού και καταστράφηκε από σεισμό, ήταν ιδιαίτερα πλούσιος, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα.
Αγγελική Κωττή
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=7928832#
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου