Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

9 Νοε 2009

Υποβρύχιο... παζλ στην Κύθνο- Ανελκύστηκε στήλη που ταιριάζει σε κεφαλή γενειοφόρου

Τρεις στήλες ανελκύστηκαν, κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, από την υποβρύχια συνεργατική αρχαιολογική ανασκαφή στον όρμο Μανδράκι της νήσου Κύθνου, όπου έχουν εντοπιστεί τα καταποντισμένα κατάλοιπα του αρχαίου λιμένα.

Η έρευνα, για τρίτη χρονιά φέτος, επικεντρώθηκε (τον Σεπτέμβριο) στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί κατά την προηγούμενη περίοδο δύο γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό για την κατασκευή ενός παράκτιου προστατευτικού τοίχου.

Από την ίδια περιοχή ανελκύστηκαν φέτος και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για να συντηρηθούν τρεις στήλες, οι οποίες και αυτές φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό.

Διαπιστώθηκε δε ότι η κεφαλή του γενειοφόρου άνδρα, που είχε ανελκυστεί την προηγούμενη περίοδο, συνανήκει με μία από τις στήλες και πρόκειται μάλλον για στήλη κομιστή (η κεφαλή του γενειοφόρου έχει χρονολογηθεί τον 2ο αι. μ.Χ.).

Οι δε άλλες δύο στήλες είναι μάλλον ερμαϊκές. Ακόμα από τα ευρήματα της φετινής έρευνας μπορούν να αναφερθούν ο εντοπισμός ενός μικρού θραύσματος γλυπτού, που φέρει πτυχές, και μία λίθινη άγκυρα.

Τέλος, έγινε η αποτύπωση των περισσότερων καταποντισμένων κτιριακών καταλοίπων του λιμένα, ώστε να ενταχθούν στο γενικό τοπογραφικό σχέδιο της αρχαίας πόλης της Κύθνου.

Αυτή η συνεργατική έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Αλέξανδρου Μαζαράκη-Αινιάνα, από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και του αρχαιολόγου δρ Δημήτρη Κουρκουμέλη, από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: