Διαβάσαμε στην Ελευθεροτυπία:
"Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, σε μια προσπάθεια αφύπνισης για την αναγκαιότητα της προστασίας των οικοσυστημάτων
Οχτώ χρόνια πριν, οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να μειώσουν το ρυθμό μείωσης της βιοποικιλότητας Ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα κυρίως εξαιτίας της επέκτασης των ανθρώπινων πόλεων, της γεωργίας και των αναπτυξιακών έργων. Αναλύσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός απώλειας βιολογικών ειδών επιταχύνεται.."
http://www.blogger.com/[http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el&id=119918]Σε τοπικό επίπεδο μάλλον η ευαισθητοποίηση ήρθε κάπως αργά. Τοπικές ράτσες οικόσιτων ζώων όπως η διάσημη αγελάδα της Τήνου έχουν ήδη εξαφανιστεί (http://www.amaltheia.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=80&Itemid=34) ενώ η λαίλαπα των αδέσποτων κατσικιών σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της αγροτικής πρακτικής έχει επιβαρύνει τον φυτικό πλούτο του νησιού.
Ευτυχώς ακόμη διασώζονται κάποιες τοπικές ποικιλίες οπωρολαχανικών, όχι στη μαζική παραγωγή αλλά σε επίπεδο ατομικής-οικογενειακής παραγωγής.
Ρωτήστε τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Όλοι έχουν ένα κομπόδεμα με σποράκια από τα παλιά... Kαι παράγουν λαχανικά νόστιμα, μη τροποποιημένα, που αντέχουν στις δύσκολες τοπικές συνθήκες του νησιού μας χωρίς να απαιτούν φυτοφάρμακα και πολλά νερά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου