Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

17 Φεβ 2010

«Οχι» στον Καλλικράτη απο τον Πάνορμο

Οι κάτοικοι,οι δημότες και οι φίλοι της Κοινότητας Πανόρμου δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όσον αφορά στην κατάργηση της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου Τήνου και την συγχώνευσή της σε έναν νησιωτικό Δήμο.

Η Κοινότητά μας με την πλούσια ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική της παράδοση που τη διακρίνει διαχρονικά από το υπόλοιπο νησί αποτελεί από τη σύστασή της το έτος 1834 μέχρι σήμερα μια αυτόνομη πληθυσμιακή, οικονομική, κοινωνική και διοικητική οντότητα η οποία πρέπει να διατηρηθεί ανεξάρτητη και στη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος της Τήνου και της Πατρίδας μας.

Είναι ο πλέον απομακρυσμένος ΟΤΑ του νησιού, με εγγενείς μορφολογικές δυσχέρειες προσέγγισης της πόλης της Τήνου. Αποτελούσε ανέκαθεν μια αμιγώς αστική κοινότητα, μια πολυτεχνική κοινωνία, το διοικητικό κέντρο της γεωγραφικής ενότητας της Έξω Μεριάς της Τήνου, η οποία, με επίκεντρο της οικονομικής ζωής το μάρμαρο, την καλλιτεχνία και τη ναυτιλία, ανέπτυξε το εμπόριο, τις τέχνες και τον πολιτιστικό τουρισμό και διαμόρφωσε ανθρώπους υπερήφανους, καλλιεργημένους, ανεξάρτητους και προοδευτικούς. Για τους λόγους αυτούς έχει καταγραφεί από τους σύγχρονους μελετητές ως «ένα νησί μέσ΄ στο νησί».

Η Κοινότητα Πανόρμου είναι η γενέτειρα των Χαλεπά, Φιλιππότη, Λύτρα, Δούκα, Βούλγαρη και πολλών άλλων επιφανών Καλλιτεχνών. Αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσφορά του τόπου μας στις Καλές Τέχνες, η Πολιτεία ίδρυσε στον Πύργο το έτος 1955 τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Μαρμαρογλυπτικής και χρηματοδότησε το ευρωπαϊκού επιπέδου θεματικό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Η διατήρηση, η διαχείριση και η ανάδειξη αυτής της πολιτισμικής ταυτότητας και κληρονομιάς ήταν οι λόγοι για τους οποίους η Κοινότητα Πανόρμου εξαιρέθηκε από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Α΄. Λόγοι, οι οποίοι, όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά έχουν ισχυροποιηθεί και πολλαπλασιαστεί στο σύγχρονο περιβάλλον.

Επειδή επομένως :

το απόθεμα πολιτισμού, παράδοσης, Τέχνης και Ιστορίας διατηρήθηκε ζωντανό, η αυτόνομη και ορθολογική διαχείριση των κοινοτικών υποθέσεων από την εκάστοτε Κοινοτική Αρχή, συνέβαλε στην επίλυση των βασικών προβλημάτων στην περιοχή μας, η παντελής έλλειψη χρεών και υποχρεώσεων έναντι τρίτων και η προαιρετική υπαγωγή των δαπανών της Κοινότητας στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποδεικνύει και εγγυάται τη χρηστή οικονομική διαχείριση, η ενεργή συμμετοχή της στο Πανελλαδικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου «των Ελλήνων οι Κοινότητες», αναδεικνύει και προαγάγει τα συγκριτικά φυσικά, ιστορικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και, όλα τα ανωτέρω διασφαλίζουν μια πορεία προόδου και ανάπτυξης του τόπου, ενώ η συγχώνευσή της σε έναν νησιωτικό δήμο θα οδηγήσει την περιοχή μας σε οικονομική καθυστέρηση και πληθυσμιακή συρρίκνωση,

δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε το «τέλος της Ιστορίας» για την Ιστορική Κοινότητα Πανόρμου. Θα αγωνιστούμε να εισακουστεί από την Κυβέρνηση και τα Κόμματα η βούληση των κατοίκων, των δημοτών και των φίλων της, προκειμένου να συμπεριληφθεί στις ‘’εύλογες εξαιρέσεις’’ των νησιωτικών και ορεινών περιοχών του Κειμένου Διαβούλευσης του προγράμματος ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ και να παραμείνει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ στη νέα Αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ηλίας Τζαβελόπουλος
Πρόεδρος Κοινότητας Πανόρμου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορική κοινότητα Πανόρμου φτιάχτηκε απο Χωραϊτες, για να μην πάρει ποτέ το πάνω χέρι η ενδοχώρα στην Τήνο. Εκλογομαγείρεμα.