Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

28 Μαΐ 2010

Στα αζήτητα 2.500 χρόνια Ιστορίας

Θαλάσσια χωματερή τα 2.500 χρόνια Ιστορίας από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην περιοχή της Κυνοσούρας, εκεί όπου αντί να περιφρουρείται ο χώρος ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υψώνεται ένα παρατημένο γλυπτό αναδεικνύοντας τη γύμνια της πολιτείας, των πολιτικών ανδρών του λαού της.


Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να διασωθούν έστω και τα λίγα «καθαρά» εναπομείναντα στρέμματα γης στο σημείο που συναντήθηκαν δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, ο ένας επελαύνων από την Ανατολή και ο άλλος αμυνόμενος στη Δύση. Αυτός ο χώρος-μνημείο, λέει ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Perivos» Σαλαμίνας, πρέπει να αγκαλιαστεί από όλη την ανθρωπότητα γιατί εκεί ανήκει. Ζητάμε από όλους όσοι δεν οικοδομούν πάνω στο μίσος να συνδράμουν στην προσπάθειά μας αυτή και να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές μας που έχουν σκοπό τη μη απαλλοτρίωση των λίγων στρεμμάτων γης όπου γράφτηκε ένα μέρος της παγκόσμιας Ιστορίας. «Ακόμα και από την COSCO ζητάμε να σεβαστεί την πολλών χιλιάδων ετών ιστορία της χώρας (Κίνας), τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί. Και να πιέσει προς την κατεύθυνση δικαίωσης του αιτήματός μας.

»Απευθύνουμε πρωτίστως έκκληση και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να αγκαλιάσει και εκείνος τον αγώνα μας και να βοηθήσει με την προσωπικότητα και την ισχύ που απορρέει από το αξίωμά του».

Αυτό το παγκόσμιο σκάνδαλο, σημειώνει ο «Perivos», να θέλουν να εξαφανίσουν (χωρίς και την υπογραφή υπουργού Πολιτισμού) χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, στο όνομα ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου του Πειραιά που ισοπεδώνει την πραγματική ανάπτυξη, που μπορεί να έρθει με μια ήπια μορφή τουρισμού στον τόπο όπου συγκρούστηκε η... Ιστορία.

Δεν θέλουμε, όπως διατείνονται κάποιοι, να εξαφανιστούν οι εργάτες και να χαθούν οι δουλειές τους από τα ναυπηγεία, απλώς η ασυδοσία με τα βυθισμένα κουφάρια, η βρωμιά και τα σκουπίδια θέλουμε να εξαφανιστούν, τονίζει με έμφαση ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλαμίνας εξηγώντας: Είναι υπερβολικό να εξαπλώνονται σκανδαλωδώς πάνω στον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο λογής λογής εγκαταστάσεις ρυπαίνοντας, μολύνοντας, καταστρέφοντας το τοπίο.

Ο «Perivos» ζητά από τις δημοτικές αρχές Σαλαμίνας να πάρουν πρωτοβουλίες που θα σώσουν ό,τι απόμεινε από ένα ιστορικό κομμάτι γης με παγκόσμια σημασία.

Ενα μικρό οδοιπορικό ιστορικό από τον σύλλογο παρουσιάζει κάποιες από τις πτυχές του προβλήματος στην Κυνοσούρα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: