Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

27 Μαΐ 2010

Η έκθεση του «Αρχαίου Πλοίου Σάμαινα» ταξιδεύει στην Πλάκα

Το αρχαίο πλοίο Σάμαινα, εμβληματικό σκαρί της ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου, βάζει πλώρη για την Αθήνα, όπου από την Κυριακή 30 Μαΐου θα προσορμιστεί στο Ιωνικό Κέντρο Σπουδών, στην Πλάκα και θα είναι επισκέψιμο στο κοινό για δύο περίπου μήνες -έως τις 18 Ιουλίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρία φυσικά ομοιωμάτα αναπαραστάσεων του πλοίου και πλαισιώνεται από πέντε αντίγραφα τμημάτων αρχαίων ναυαγίων, σε φυσικό μέγεθος, καθώς και από τρία ντοκυμαντέρ που θα συνοδεύουν τις τρεις ενότητες της έκθεσης.

Η έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη μια αίσθηση της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής τεχνολογίας, όχι μόνο στη Σάμο αλλά γενικά στην αρχαία Ελλάδα.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται ο ναυτικός πολιτισμός του Αιγαίου, μέσα από το παράδειγμα της αρχαίας Σάμου, στα ναυπηγεία της οποίας κατασκευάστηκε το πλοίο.

Στη δεύτερη περιλαμβάνονται οι πηγές και το πρωτογενές υλικό, καθώς και τρεις ψηφιακές αναπαραστάσεις.

Στην τρίτη διερευνάται η τεχνική που θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί στη ναυπήγηση του, υπό το φως αρχαίων ναυαγίων που βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Μεσογείου (Μασσαλία, Χάιφα, Κυρήνεια, νησί Yassi Ada) και μέσα από πιστά αντίγραφα τμημάτων αρχαίων πλοίων.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο δημιουργίας «Μουσείου Ναυτικών και Ναυπηγικών Τεχνών του Αιγαίου» από το Δήμο Πυθαγορείου, σε συνεργασία με το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το Πνευματικό Ιδρυμα Σάμου Νικόλαος Δημητρίου, το Τεχνικό Γραφείο Κ.Α. Δαμιανίδης και το Ιωνικό Κέντρο.

Πριν τη στάση της στην Αθήνα, στο Ιωνικό Κέντρο, η έκθεση έχει παρουσιαστεί σε μία πρώτη μορφή στο μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα Κύπρου και στη Σάμο.

Πηγή: http://www.tanea.gr/
Πληροφορίες: www.ionic.gr
Εγκαίνια Εκθεσης: Κυριακή 30 Μαΐου 2010, 11.00 πμ
Ημέρες και ώρες: Τρίτη – Παρασκευή 11.00 πμ – 2.00 μμ & 6.00 – 9.00 μμ, Σάββατο & Κυριακή 11.00 πμ – 5.00 μμ
Διεύθυνση: Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα τηλ. 210 3246614

Για περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη του αρχαίου πλοίου Σάμαινα, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ειδικό ιστότοπο www.samaina.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: