Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

19 Μαΐ 2010

Ανοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, από τη Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου.

Με συντονισμένες προσπάθειες προσωπικού διαφορετικών επιστημονικών και τεχνικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, γεωτεχνικών, συντηρητών Αρχαιοτήτων, μουσειολόγων, γλυπτών, ζωγράφων, ειδικευμένου εργατικού προσωπικού) οικοδομήθηκε ένα σύγχρονο κτίριο, εμβαδού 2.500 τ.μ., από τα οποία τα 1.500 τ.μ. αποτελούν τους εκθεσιακούς χώρους, και τα υπόλοιπα, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες και γραφεία.

Το κτίριο φιλοξενεί περί τις 3.000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και σε άλλες τοποθεσίες.

Μέσα από τα αντικείμενα παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της υπαίθρου από την 5/4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. και καταδεικνύεται η σπουδαία θέση του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα. Εξάλλου μέσα από τα εκθέματα και τα προγραμματιζόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα παρουσιασθούν στους μικρούς επισκέπτες οι σπουδαίες πτυχές της ιστορίας του τόπου και του μοναδικού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε σ’ αυτή τη γωνιά της Ιωνίας.

Πλεονέκτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου είναι η χωροθέτησή του πλάι σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου. Ο χώρος αυτός σύντομα θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί σύμφωνα με εγκριθείσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος αλλά και του νεοϊδρυθέντος Βυζαντινού Μουσείου στον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη, η Σάμος έχει πλέον τη δυνατότητα να επιδείξει τη σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά από τους πρώιμους χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Η θεμελίωση του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου Σάμου έγινε τον Μάρτιο του 2003 και οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2005. Το έργο της έκθεσης του Μουσείου άρχισε τον Οκτώβριο του 2005 και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2009. Το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και συγχρηματοδοτήθηκε από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους με 5.454.145,66 ευρώ το κτίριο (ποσοστό 75% και 25% αντίστοιχα) και 2.002.127,66 ευρώ η έκθεση (ποσοστό 80% και 20% αντίστοιχα).

Να σημειωθεί ότι η απορρόφηση των πιστώσεων έφθασε το 100%.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: